2020-02 před-důchod a koronavirus

Zdravím vás na konci února
a omlouvám se za výpadek v lednu, kvůli své chřipce jsem se k tomu nedostal.

(1) OBECNĚ:

Jelikož meziroční inflace stoupla na 3-5 % (5 % je to v potravinách) a akcie a dluhopisy se opět otřásají (tentokrát díky koronaviru, viz článek  bit.do/koronavirus2020_02), rozumných investic s průběžným výnosem opět ubylo… co s tím níže.

Věděli jste, že existuje pojem před-důchod, který není totéž jako předčasný důchod? Týká se to těch z vás, kdo držíte penzijní připojištění, protože z něj je možné tento před-důchod odčerpávat. Pokud věříte na budoucí reálné výnosy a na ne-vysokou inflaci, může toto být pro vás zajímá možnost pasivního příjmu, byť jen na 2-5 let (více v odkazech níže). Tzn. požádat o před-důchod a nechat si měsíčně vyplácet rentu z úspor na penzijním spoření.

 

Citace: „Předdůchod můžeme pobírat jen tehdy, máme-li na svém doplňkovém penzijním spoření (dříve penzijní připojištění) naspořeno dost peněz na celý předdůchod, spořili jsme dost dlouho a máme jen pár let před důchodem.“ Jelikož je podmínek pro pobírání více, odkáži vás k podrobnostem na web o důchodech, případně na webu České pojišťovny stručněji psané.

Za inspiraci děkuji jedné své nejmenované klientce.

 


(2) ZLATO a STŘÍBRO:

Dovolím se pochlubit článkem, na kterém jsem se podílel. Ten vydá za několik MiFiNo, kde se snažím držet maximální stručnost.

Možná už jste z různých zdrojů zaznamenali, že zlato v roce 2019 vzrostlo na ceně o 18 %. Vezmete-li v úvahu, že ho vlastníte fyzicky, není zde riziko protistrany (u „papírové investice“ rozhoduje o hodnotě papíru ten, kdo ho vydal) a největší výnosy má teprve před sebou, jedná se dle mého o kombinaci nejvýnosnější a nejbezpečnější investice v současnosti. To, že má výnosy teprve před sebou ukazují poměrové grafy dow-gold ratio, gold-silver ratio, nemovitostně-komoditní poměr a další. Výborně o nich mluví kniha Investujte do zlata stříbra, přednáška Cykly bohatství nebo Dům který postavilo stříbro (goldengate.cz/poradame). Případně můžete absolvovat samostudium na zahraničích webech: macrotrends, tradingeconomics. Já jsem začal tyto poměry skládat do tabulky, náhled posílám. Jde mi v ní o to, abych dlouhodobě poznával, které investice jsou levné (nakupuji) a které jsou už drahé (zbavuji se jich). Rád vám ji při osobním potkání vysvětlím.

Jen pro připomenutí: do MiFiNo píši investiční strategie s finanční osvětou. Kdo jste mými klienty, signály k nákupu či prodeji si dovolím zasílat smskou, jelikož je to rychlejší a vzhledem k rychlosti ne/čtenosti emailů, i efektivnější. Totéž platí pro pozvánky na akce: primárně smskou. Komu z vás takové zprávy nechodí a chcete, dejte mi prosím vědět.

 


(3) KRYPTOMĚNY a jiné investice:

Naproti tomu, a v tabulce je to vidět, mě zajímají i kryptoměny. Aktuálně se dvě nejznámější zvedají a v příštích měsících lze očekávat další jejich zhodnocení (bitcoin a ethereum, které zhodnotilo za poslední měsíc cca o 80% a stále to není maximum). Mí klienti mají nově možnost vlastnit „těžící stroje = super-pc“ sestavené z grafických karet s 1-2 letou zárukou. Být majitel těchto „super-pc“ je, dle mého, větší sázka na jistotu, protože máte něco hmotného v ruce. Dají se tak použít jako „normální počítače“ například v době, kdy z legislativních důvodů mají kryptoměny komplikace (Čína je zakázala už asi 30x).

Dovolím si vyjímečně zařadit „novou investici„, se kterou mám pozitivní zkušenosti téměř 2 roky a vybral jsem si ji jako náhradu za podílové fondy. Tato investice je průhlednější, též s licencí od ČNB, s pravidelným měsíčním výnosem 1%. Investice se společností WinWin Solutions je krátkodobější a bez vstupních a výstupních poplatků, protože si berou část ze zisku. Více na webu www.winwinsolutions.cz (kde zazní i rizika z toho plynoucí) a samozřejmě se mnou osobně u kávy.


(4) BONUS = LIFE-HACK:

Kdo máte chuť být méně „kapitalističtí a konzumní“, neváhal bych využívat služeb rohlik.cz/zachran-jidlo a osklivazelenina. Navíc jsem se připojil k výzvě Dostbyloplastu.cz a nosím si s sebou všude vlastní plecháček. Bál jsem se, že to bude „opruz“, ale dobrý pocit z menší zátěže plastem je mnohem větší. A beru si ho i na porady do práce, mám tak jistotu, že kolega nebude omylem pít z mé sklenice vody a nenakazí mě třeba koronavirem 🙂


SHRNUTÍ:

  1. před-důchod nerovná se státní důchod
  2. poměry vám ukazují, které investice jsou levné / drahé; zprávy smskou
  3. krypto roste + nová vyzkoušená investice
  4. neplastový kapitalismus
Albert Einstein: Život je jako jízda na kole. Abyste udrželi rovnováhu, musíte se neustále pohybovat vpřed.

 

Do dalších MiFiNo či společného potkání se mějte dobře.