2023-02 Mezi žebra

Oddalte svůj pohled,

 

na cokoliv. Na grafy, na emoce v nějaké hádce, na vyjádření politiků, články v novinách. Zapojte selský rozum a sledujte cestu peněz, to je skrytá pravda mezi řádky.

Peníze nejsou všechno, ale hýbou světem, v němž jsme se rozhodli žít. Takže buď se budeme tvářit, že nás se to netýká a potom se nemůžeme divit, že „oni nám to udělali“ nebo se budeme snažit alespoň základní principy pochopit.


MEZI ŽEBRA

… co tím chtěl básník říct?

Můžeme doufat, že inflace letos odezní nebo nejpozději v roce 2024, jak hlásá ČNB. Ale už jste viděli za poslední roky, že by jim odhady vyšly? Nejdřív chtěli trochu vyšší inflaci a „najednou se to samo“ rozběhlo.

Následně do poslední chvíle se tvářili, že inflace bude nízká a žádoucí, pak přechodná a „najednou hop“ a aktivně proti inflaci bojují 7% sazbami.

Proč mezi žebra? To není mezi žebra ČNB, ale mezi naše. Protože:

  • BEZ vlastní iniciativy a aktivity inflaci nepřekonáte. Spoření Vám nepomůže, investovat ano.
  • Penzijní a stavební spoření se po zásahu inflace a vysokých úrokových sazeb „nevyhrabou“, aby vám inflaci pokryly.
  • Současné bankroty bank v Americe jsou prý u „nedůležitých bank“… tak proč klesají akcie úplně všech bank vyspělých států? Proč věhlasná Švýcarská banka má taky problémy a žádá o pomoc?
  • Kdo nezačne investovat, chudne 100%. Zároveň je investování v těchto podmínkách mnohem náročnější, než když posledních 12 let trhy rostly.
  • Spolupracujte aktivně se mnou, pomohu Vám navýšit příjmy.

ZLATO, STŘÍBRO:

Když už i náš guvernér, Aleš Michl, chce nakupovat fyzické zlato, které léta ČNB zatracovala, stačí jen být na stejné straně a nakupovat. A kdy ho přestaneme nakupovat? Až bude každý z vás potřebovat (protože zlato jsou peníze) NEBO až nastane čas, který si domluvíme NEBO až řeknu „hin“ a budeme sklízet výnosy 🙂

Očekávám brzy telefonáty typu „a není už to drahé?“. Nevěřím tomu, že zlato bude už letos nebo příští rok drahé. Drahé bude, až akcie „nebudou mít kam klesnout“, až si všichni přiznáme, že jsme v krizi a začneme všichni pokorně zase pracovat na nápravě.

Nevím, jak vy, ale já ten pocit zatím nemám… tak se zároveň omlouvám za trochu moralizování 🤷🏻‍♂️

Opakuji, že pro levnost / drahost zlata či akcií doporučuji sledovat veřejný graf https://www.longtermtrends.net/dow-gold-ratio/ a až půjde pod hodnotu 6, začneme pomalu přesouvat zisky z kovů například do akcií, nemovitostí či dluhopisů – a opět, každý podle svého záměru.

Navíc v predikcích velkých bank je letošní cena zlata odhadnuta na překonání historicky nejvyšší hodnoty, tedy přes $2100 (dnes $1930) – tedy nejmenší nárůst o cca 10 % jen letos.


KRYPTOMĚNY:

Pro mě důkazem, že je Bitcoin výborná asymetrická investice, fakt, že padají americké banky a největší kryptoměna neklesá, ale naopak stoupá. Kdy jindy má možnost „se ukázat“, než v takovéto době, kdy tradiční finanční systém dostává rány také „mezi žebra“? 🙂


BONUS, LIFE-HACK:

Dnes možná trochu motivačně, duchovně či duševně zaměřený 🙂

Máte rádi motivační, vzdělávací nebo jinak příjemné a pozitivní citáty? A chtěli jste si je všechny dát na jedno místo / uspořádat nějak originálně?

Občas takto využiju https://wordart.com/ – zkuste a pošlete třeba pro inspiraci výsledek.

Vytvořil jsem v něm pracovní motivační nástěnku, osobní afirmace pro sebe a pro rodinu 😉


SHRNUTÍ:

  • Investování, ne spoření, vám pomůže z inflace
  • Zlato za $2100 – $5000
  • Bitcoin těží z pádu bank
  • Vaše osobní motivační nástěnka

 

Hegel, ekonom: Z historie se učíme, že se z historie neučíme.
Mějte dobré dny a něco pro to dělejte. Po finanční stránce s tím rád pomohu online i osobně.