2022-10 čas akcií

Krásný barevný podzim přeji.

 

Čas akcií se blíží, zatím je nejbezpečnější zlato. Kapitalismus je nejefektivnější systém pro blahobyt všech.

… ze záznamu největší ekonomické konference https://buff.ly/3TUTr13 Berte napsané jen jako upoutávku + pozvánku k osobní diskuzi a tvorbě individuální strategie 🙂

Odkaz platí pouze do 31.10. včetně proplacení 199 Kč (následný odkaz, který dostanete e-mailem ke shlédnutí záznamu, bude platný do 3.11.).


Čas akcií:

Jistě, čas akcií opět přichází za asi pár krátkých let. Osobně si však nemyslím, že pro většinu lidí je ten čas už nyní. Akcie jsou sice „ve slevě“, ale dle poměrových ukazatelů historicky ještě neprošly „očištěním“. Projdou opravdovou očistou až vlády a banky přestanou chrlit nové peníze, které jak vidíme, nejdou primárně na pomoc „potřebným“, ale na dofukování bublin dluhopisů a právě akcií.

Chápejte to tak, že jakákoliv vládní nebo bankovní úleva (sleva na dani, nízké úrokové sazby, příspěvky různého druhu, dotace) skončí v důsledku převážně u korporací a nikoliv běžné populace. Tedy korporace díky tomu má levnější peníze, které může a chce někam investovat – což zvedá sice její tržní hodnotu (to je fajn), ale její tržní hodnota tedy roste uměle – tedy nezdravě a do bublin.

Pro hrubou orientaci drahosti a levnosti akciového trhu lze jednoduše sledovat web https://www.longtermtrends.net/sp500-price-earnings-shiller-pe-ratio/.

Chápejte to tak, že až v zelené oblasti jsou obecně akcie levné a tam byly naposled po ropných šocích v letech 1980. Tam je nejjistější čas akcie nakupovat, téměř „jakékoliv co přežijí“. Nebo alespoň, když se budou pohybovat pod přerušovanoou čarou (medián).


ZLATO, STŘÍBRO:

Dnes možná trochu o stříbře.

Stříbro má několik problémů: je těžké, velké na skladování a ještě zatíženo DPH. Investor tedy musí toto všechno „skousnout“ a dát na misku vah následujícím výhodám:

  • Bude-li průmysl alespoň trochu v průměru růst, stříbra bude dál ubývat v nadzemních zásobách (děje se tak od roku 2005 cca).
  • Stříbro je 2. nejpoužívanější komodita po ropě, neboli je všude a neumíme ho zatím nahradit = proto ho tolik ubývá.
  • Navíc je tak levné, že se ho nevyplatí recyklovat = proto ho „jen“ ubývá.
  • Nebude-li průmysl růst, bude to spíš scénář krize, recese a v tu dobu se stříbro začne chovat jako zlato = jako pojistka do nejistých časů.
  • Historie posledních cca 110 let ukazuje, že stříbro „nabíhá do růstu“ později, ale v závěru „předhání“ zlato.

Sečteno, podtrženo. Já osobně raději odezdám státu nyní navíc 21 % DPH a za odměnu získám typ majetku, který je anonymní a kterému se bude dařit i v dobách průmyslového růstu i v dobách krize. Kdo mě znáte víc, není tajemstvím, že do stříbra si odkládám více peněz, než do zlata.


KRYPTOMĚNY:

Konzistentně říkám, že mají velkou šanci stát se běžnou alternativou k našim „primárním penězům“. Asi ne hlavním směnným prostředkem, protože by tak „vzali práci bankám“ a to si nedovedu předsavit, že by si to banky nechaly líbit.

Takže současná cena bitcoinu a etheru je čas na pořádné studium a zatím dost času na jejich levné nakupování. Koneckonců, až se zase v novinách bude psát „kupte BTC, protože roste“ nebo totéž o zlatě a vy už budete mít nakoupeno, budete vydělávat.

Bohatství se přelévá od nepřipravených k připraveným 🙂 


BONUS, LIFE-HACK:

Trik s lahví od octa, jak v ní vyrobit dávkovač. Objevil jsem to dnes a ještě jsme nezkusili, ale přijde mi to geniální.

Obyčejně je každé hrdlo láhve na olej zajištěno šroubovatelným uzávěrem. Pod ním se skrývá plastové víčko s kroužkem, s jehož pomocí víčko před prvním použitím sejmete. Nevyhazujte víčko, otočte jej a mírně zamáčkněte jeho kroužek dovnitř hrdla. Otvor, přes který olej vytéká, se tak mnohem zmenší. Tato metoda poskytuje kontrolu nad dávkováním a umožňuje přesně změřit množství potřebného oleje.

 


SHRNUTÍ:

  • Akcie zlevňují, ale ještě raději počkejte.
  • Fyzického stříbra ubývá, proto je atraktivní investicí.
  • BTC nám dává čas si něco nastudovat a v klidu nakupovat levně.
  • Víčko od octa jako dávkovač.

 

Úspěch vždycky a všude začíná jediným slovem: ODVAHOU. (H.N.Casson)
Do dalších MiFiNo (archiv zde) či společného potkání mějte dobré dny a něco pro to dělejte.