2020-03: „zlaté stavebko“

Zdravím vás v „zamrznutém jaře“.
Nazývám současnou dobu „novou érou života-bytí“, protože nás nutí se naučit novým dovednostem a vrátit se více k základní vděčnosti za práci, za vztahy, za čerstvý vzduch a trochu nadneseně i za demokracii.
Děkuji vám všem, že jste mými věrnými čtenáři a máte chuť se finančně vzdělávat. Protože jen vzdělaný člověk je hůře manipulovatelný ?

(1) OBECNĚ:

Ať nezačnu skrz emoce, uvedu fakta:

  • německý akciový index propadl za 14 dní nejrychleji od 80. let
  • americké indexy SP500 a DowJones klesly za stejných 14 dní rychleji, než na počátku poslední krize
  • kvůli tomu se musela 3x uzavřít burza
  • Arabové začali obchodní válku o ropu s Ruskem
  • banky omezují výběry z bankomatů (doporučuji si také vybrat hotovost na 2-3 měsíce fungování)

  • prodeje aut, nejen v ČR, klesly o 90 %
  • poměr zlata:stříbra nikdy v historii nebyl tak vysoko (114:1) a téměř vždy znamenal příchod krize
  • žádný (z mě známých) podílových fondů neustál propad na trzích „bez ztráty kytičky“ – zkontrolujte si je a kdyžtak napište, jak dál

Co z toho vyvodit? Mějme na příštích několik měsíců (až let, protože krize vždy trvaly spíš dva a více roků) méně peněz ve finančích produktech, protože v dnenších dnech tento systém nemá nikdo pod kontrolou, natož my sami!

pátek 13. dostal další význam; index SP500, červená značí propad 99 % akciových titulů!

 


(2) ZLATO a STŘÍBRO:

… na několik dní nebylo možné v celé Evropě zlato ani stříbro koupit a dodávky se obnovují pomalu, v některých obchodech se už neobnoví. To je jedním z důvodů, proč při kupování drahých kovů nechodit do eshopu. Kvůli cenovému podbízení nemá obvykle přiměřenou marži, tedy ani finanční rezervu, aby vydržel nepřízeň dní (jako jsou tyto). Golden Gate CZ a.s., se kterou spolupracuji, je největším obchodníkem na českém trhu. To jí poskytuje výhodu, že má na sebe napojeno nejvíce světových sléváren a tedy dokáže nejrychleji zprostředkovat nákup i výkup. Nejen díky této rychlosti fixace cen se nebojím říct, že vycházíme celkově pro klienta nejlevněji = rozuměj, s námi klient dosáhne nejvyšších zisků.

„Zlaté stavebko“: můžou být variantou pro označení Komoditního účtu. Lze začít spořit / investovat od 500 Kč měsíčně. Při vyšších částkách můžete nakupovat libovolně zlato, stříbro i platinu. Není zde povinnost platit pravidelně, lze kdykoli přerušit a zároveň lze kdykoli poslat mimořádnou platbu, když nastane scénář například z pátku 13. – příležitost rychle a levně dokoupit. Rychlost nákupu je u nás dokonce v řádu minut a celé lze založit online, tedy z pohodlí domova. Výnos našeho „zlatého stavebka“ byl loni 22 %.

Mimochodem, i Warren Buffet na přelomu tisíciletí vydělal právě na držení fyzického stříbra.

 

Chcete-li vědět, kdy poznat vhodnou dobu na nákup / prodej nejen drahých kovů, sledujte 26.3. Facebook GoldenGate, budeme online večer vysílat přednášku Cykly bohatství.

 


(3) KRYPTOMĚNY a jiné investice:

Názory na fungování kryptoměn v čase se samozřejmě liší, já se držím stále stejné strategie: levně nakupuji a čekám na 5-10ti násobné zhodnocení. Při tom v nich mám pouze majetek, o který jsem schopen přijít. Víc netřeba aktuálně psát, protože příští měsíce a roky ukáží, jakou roli plní v krizových obdobích – jestli pouze spekulativní investici nebo jsou schopny fungovat i jako opravdové peníze.

Co znamená pojem „opravdové peníze“, se můžete dozvědět v 1. díle seriálu Skrytá tajemství peněz (kdyby odkaz nefungoval, napište).

 


(4) BONUS = LIFE-HACK:

V době, kdy musíme být doma, se hodí si spoustu věcí doma zařídit sami. Tímto děkuji mé „snad budoucí tchýni“ za vánoční dárek – domácí pekárnu. Je to geniální nástroj, jak si doma ukuchtit podle svých představ: chléb, knedlíky, mazanec, marmelády, jogurty, těsta různých druhů… navíc nemusím chodit pro pečivo do přetížených obchodů a riskovat „ochmatání“ někým cizím.

pouze ilustrativní foto

Mohu-li ještě něčím přispět k lepšímu zvládání těchto dnů, pro obchodníky a manažery obchodních týmů nabízím online školení, jak efektivně pečovat o klienty (s pomocí CRM) – aby klientům se dostalo slíbených (i nadstandardních služeb, díky kterým s vámi zůstanou) a obchodníkům neprasknula hlava. Více na tel či emailu individuálně.


SHRNUTÍ:

  1. držet hotovost na 2-3 měsíce
  2. vlastnictví fyzického zlata stříbra (lze do něj spořit) vás ochrání před budoucím zmatkem
  3. domácí pekárna, aby nám v té karanténě bylo co nejpříjemněji
  4. školení, jak na efektivitu v CRM pro obchodníky a manažery
Jan Werich: Člověk přišel na svět proto, aby tady byl, pracoval a žil. Jen moudrý se snaží náš svět postrčit dál, posunout výš. A jen vůl mu v tom brání.

 

Do dalších MiFiNo či společného potkání mějte dobré dny.