2022-08 Plán B

Krásné aprílové letní počasí přeji.

Co Vám léto přineslo? Mně uvědomění, že se profesně ještě víc chci zaměřovat na kvalitu než kvanitu. Času totiž máme všichni stejně, takže pokud chci celoživotně růst, můžu jen kvalitativně. Navíc vidím, jak mě začíná pozorovat roční syn a mě napadá: „Koho vidí, jaký je ten člověk, který si říká rodič?“

Spouštím tedy primárně pro své klienty službu, kterou rád zašlu na osobní vyžádání e-mailem nebo skrz whatsapp;-)


PLÁN B:

„Na stříbře se vydělává, se zlatem se utíká. Měj 20 % majetku ve zlatě a doufej, že ho nebudeš potřebovat. Buď jedete all-in nebo máte zadní vrátka, plán B. Neohrožuje nás to, co si myslíme, že nás ohrožuje, ale to, co si nepřipouštíme.

All-in (sázka na jednu kartu) jsem pár let zkoušel a nešlo mi to. Myslím, že většina lidí je klidnější, když má plán B. Obzvlášť v této době je stále větší poptávka nějakém záložním řešení pro případ výpadku příjmu. Nemyslím tím životní nebo úrazové pojištění. Myslím tím mít buď rezervy v něčem, co krize má rádo nebo možnost příjmu odjinud, například na „vedlejší pracovní poměr“.

Většina našich kolegů takto začíná a vnímám, že lidé z restaurací, automotive, služeb všeho druhu, ale i obchodníci z korporátů mají stále větší zájem si u nás takový příjem vytvářet.

Nejde tedy jen o to „mít 20 % majetku ve zlatě“, ale učit se postupně dovednost, jak vydělávat peníze jinak, nezávisle na zaměstnavateli nebo „šéfovi“. Ano, s námi je to podnikání; ano, není to snadné, je to však principielně jednoduché. Po 15 letech podnikání dokáži říct, že úspěch a velmi nadstandardní příjmy jsou hlavně o trpělivosti. Předchozí zkušenosti jsou pouze bonus.

 


ZLATO, STŘÍBRO:

Nemá rádo nízkou inflaci a naopak – sledujte desítky let souvislosti na grafu níže. Světlá oblast = inflace vyšší než úrokové sazby; tmavá oblast = inflace nižší než úrokové sazby. Křivka = cena zlata.


KRYPTOMĚNY:

Největšími riziky jsou zatím nevyjasněná zdanění v jednotlivých státech, neboli neúplná legislativa. Nicméně už je to obrovský posun oproti 5 letům nazpět, kdy vlády všechny kryptoměny považovaly spíš za nelegální. Dá se tedy říct, že kryptoměny čekají „už jen na úplnou legislativu“ a boom může začít.

Samozřejmě k tomu budeme nejspíš pozorovat ještě několik let velkou volatilitu (výkyvy cen), a právě proto je stále „krypto-svět spíš pro nadšence“. Až bude BTC „stabilní“, může taky stát $200.000 a při tom bude stále investičně zajímavý. Dnes stojí $20.000…

Graf: je vidět, že ho skládal krypto fanoušek, ale pro vzájemné přibližné porovnání, myslím, že dobrý.

Chce se mi říct, že Bitcoin je v pubertě – už něco málo umí, dokázal a stále není přijat mezi „dospělé = světové měny“ 🙂


BONUS, LIFE-HACK:

Tentokrát opravdu nevím a přemýšlím nad tím už 2. den. Pomožte… 🙂

 


SHRNUTÍ:

  • Celoživotní kvalitativní růst
  • Plán B pro vyšší inflaci
  • Zlato nemá rádo „jistotu“ v ekonomice
  • Bitcoin je v pubertě

 

Úspěch vždycky a všude začíná jediným slovem: ODVAHOU. (H.N.Casson)
Do dalších MiFiNo (archiv zde) či společného potkání mějte dobré dny a něco pro to dělejte.