2020-08: více upřímnosti

Krásný počátek podzimu přeji

 

a rovnou se omlouvám, že datum nadpisu nesouhlasí s datem poslání. Nestihnul jsem se připravit před dovolenou, a během dovolené prostě nebyl prostor MiFiNo odeslat. Bez delšího úvodu si dovolím varovat, že tyto Michalovy finanční noviny budu trochu upřímnější. Důvodem je nemilá událost v posledních dnech, kvůli které mi došlo, že se spoustou řešení, lidmi, věcmi v životě se crcáme, a pak nám nezbývá čas se věnovat opravdu důležitým věcem: vztahům, zdraví, své sebe-hodnotě a úctě.

(1) OBECNĚ:

… klient má na účtu 4mio korun, my v ČR máme zhruba 3% inflaci… klient tedy přichází ročně o 120.000 Kč, což je 10.000 Kč měsíčně! … Tedy, kdo má „jen“ 400.000 Kč na účtu, vyhazuje každý měsíc 1000 Kč. Ta stejná tisícovka v drahých kovech nejenže zůstane, ale ještě vám vydělává. Stavebka a penzijka v různých podobách nakupují státní dluhopisy a ty mají výnos kolem 2 %, takže reálně taky prodělávají (po odečtení inflace).

Korporátní dluhopisy často vydávají firmy, které se bonitou nezmůžou na bankovní úvěr a často jejich finanční výsledovka není zdravá. Neumíte-li výsledovku číst, máte problém. Podílové fondy jsou kombinací dluhopisů a akcií a ty jsou, dnes už oficiálně, „přehřáté“.
Nemovitosti… máte-li na nich větší, jak 80% hypotéku, máte problém, protože při minulé krizi nemovitosti i v Praze klesly v průměru o 21 %. Tedy banka bude chtít dozajistit další nemovitostí nebo doplatit rozdíl. A na refinancování nespoléhejte, protože nejistota a nedůvěra v ekonomice roste a vy jste neznámé riziko pro novou banku. A na fixaci také nespoléhejte, protože banky mají v podmínkách text, který 100% naplnění fixačního období trochu vyvrací.
Máte pocit, že je většina běžných investic aktuálně(!) na ho*no? Máte správný pocit, jednou za čas to tak prostě je a říká se tomu cykličnost ekonomiky. Už v bibli se přeci píše „7 let tlustých a 7 let hubených“… no a my jsme si teď užívali 11 let tlustých.

(2) ZLATO a STŘÍBRO:

Správně tušíte, že zlato a stříbro z toho vycházejí jako vítězové. A ano, taky tomu tak vždycky bylo, chovají se totiž „anticyklicky“. Jsou to totiž jediné stabilní peníze, které fungují přes 3000 let (to není chyba v číslu). Můžete si o tom nastudovat všechno možné, narazíte samozřejmě i na protichůdné názory, a pak doporučuji studovat ještě hlouběji. Centrální banky, JP Morgan a další velcí investoři světa nakupují zlato či stříbro ve fyzické podobě – myslíte, že my víme víc než oni, abychom si dovolili zlato nemít?

Drahé kovy sice mají ceny na historických maximech, ale to mají nemovitosti, akcie i dluhopisy taky… opět můžete studovat, proč tomu tak je, ale mnohem levněji vás momentálně vyjde, když mi prostě zavoláte a pomůžu vám kovy co nejrychleji (tedy nejlevněji) nakoupit. Pak vás rád budu vzdělávat, ať jste co nejsamostatnější investoři a „chytří střadatelé“ 🙂

To je mimochodem důvod, proč spolupracuji právě s GoldenGate CZ a.s. Z mé 13 leté kariéry ve financích, je to první společnost, která mě vzdělává do hloubky a poskytuje nekonečné množství finančního vzdělání. Ne jen argumenty, pro prodej zlata, ale argumenty pro trans-generační investování, které je i nezávislé na společnosti GoldenGate samotné. Chápete to přesvědčení, co majitelé musejí mít, že opravdu konají maximálně transparentně a férově?


(3) KRYPTOMĚNY a jiné investice:

Méně známé investice obsahují méně známé riziko. Takže neříkám, že jim rozumím nebo nerozumím, prostě je zkouším. Jak řekl jeden kolega: „Kryptoměny obsahují velké riziko, ale ještě větší riziko je žádné nemít.“ Takže minulý týden jsem skrz Revolut účet automaticky odprodal část kryptoměny Ethereum, protože dosáhlo mého investičního cíle (přes 100 % zisku). Zbytek ethereí prodám za cca 2násobek dnešní ceny.


(4) BONUS = LIFE-HACK:

Jste přehlceni zprávami všeho druhu? Zkuste aplikaci feedly.com, kde si nastavíte jen zdroje, ze kterých chcete odebírat zprávy (například na michalnedbal.cz/mifino 🙂 ). Aplikaci můžete nastavit tak, že budete číst pouze nadpisy a to vám usnadní vidět obraz světa víc z nadhledu. Samozřejmě budete časem zdroje trochu měnit, ale věřím, že hned od začátku ucítíte úlevu z přehlcení.


SHRNUTÍ:

  1. Snad je upřímnost stále sexy
  2. Masa peníze dlouhodobě prodělává, vždy to tak bylo
  3. Zasvětím vás do principů investování, chcete-li
  4. Feedly.com, ať máte přehled a více času odpočívat zároveň
Tony Robbins: Opravdové rozhodnutí je měřeno faktem, že jsi něco udělal. Pokud jsi neudělal nic, tak ses doopravdy nerozhodl.

 

Do dalších MiFiNo (archiv najdete zde) či společného potkání mějte dobré dny a něco pro to dělejte.
PS: stále je funkční odkaz na přednášku Dluhy a zlato.