2022-11, reality a podílové fondy

Krásnou bílou zimu přeji a teplé oblečení.

 

Je mi trochu stále překvapením, že často slyším, jak si lidé stěžují na růst cen energií a kdečeho, ale pak vyjde zpráva, že lidé na BlackFriday utratili 7 miliard Kč. Nechci být nepříjemný, ale krize takhle nevypadá. Až opravdu půjde do tuhého, pocítíme to my všichni mnohem víc: v autě po Praze nebude jezdit pouze 1 člověk, obchoďáky se vylidní, lidé si konečně začnou vážit své práce, byť to není práce jejich snů…

Stejně jako je potřeba si přiznat, že zlato nemá být primárně výnosná část našeho majetku (to spíš stříbro), zlato je především stabilizátor našeho majetku a úspor. Stát na něj nevidí, proto ho nedokáže efektivně zabavit ani zdanit. Prostě se mi lépe spí se slitkem zlata pod polštářem, než s výpisem z bankovního účtu, katastru nebo z podílových fondů 🙂


INVESTICE DO NEMOVITOSTÍ A PODÍLOVÝCH FONDŮ:

Po 15 letech podnikání v oblasti osobních financí a investic (s některými z vás už roky konzultuji i roli podílových fondů a jejich úspěšného nastavení) jsem navázal spolupráci s realitním makléřem. Je to člověk, který se této oblasti věnuje 8 let a má stejnou investiční filozofii jako já = levně nakup, draze prodej. Ať se to týká realit, komodit nebo akcií, dluhopisů či podílových fondů. Jenže on realitám rozumí, já nikoliv. Tedy pro vás budeme individuálně tvořit komoditně-nemovitostní strategie.

Abyste i vy mohli mít každý svou vlastní strategii:

  • Jak pořídit vlastní bydlení s co nejefetivnější hypotékou (protože nejnižší hypotéka neznamená nejlepší).
  • Pomoc s budoucím refinancováním současné hypotéky bezpečně s ohledem na vysoké úroky.
  • Jak investovat dlouhodobě do nemovitostí, třeba aktuálně díky komoditám (ano, jsou mezi vámi tací, kteří nemovitost nyní prodali, výnos uložili do kovů a za pár let to uděláme naopak).
  • Jak výnosně dlouhodobě nemovitosti pronajímat, „s pomocí kovů nebo i bez nich“.
  • Jak to celé propojit s investováním přes podílové fondy, ať OPF (Conseq, Amundi apod.) nebo ETF (burzovně obchodované fondy, mnohem levnější).

Zní to možná všechno trochu složitě, ale to jen proto, abych tyto MiFiNo držel stručné a osobně si potom s Vámi popovídal, co „tím chtěl básník říct“ 🙂 Kdykoli si mě můžete objednat na konzultaci zdarma online přes www.calendly.com/michalnedbal Placen jsem až z úspěšných obchodů, tedy potvrzené důvěry.


ZLATO, STŘÍBRO:

Kdo jste mými klienty, v pátek jsem Vám odeslal e-mail, proč obzvlášť v těchto dnech přikoupit zlato a jaké k tomu vidím důvody. Svým klientům chci dávat služby navíc, takže zde budu stručnější:

  • Centrální banky za 3. kvartál tohoto roku nakoupili nejvíc zlata za posledních 55 let, tedy od poslední velké energetické krize „ropných šoků“. Bylo to také v prostředí vysoké inflace.
  • Rostoucí úrokové sazby nepřejí podnikání a úvěrům (tedy i dluhopisům), akcie firem dostávají rány a přestávají být výnosné (drtivá většina).
  • Poslední měsíce zlato spíše klesalo i díky manipulaci velkých obchodníků = sami se zásobují před růstem ceny.
  • Obchodníci na Comexu (jedna z největších komoditních burz) přebírají fyzický kov raději než profity z papírových spekulací.

A protože výše jsem psal, že zlato není primárn výnosná investice, ale „klidné spaní“, stříbro je tou výnosnou investicí! Ano, i se započtenou inflací a DPH při nákupu.

A jak jsem psal, kdykoli si mě můžete objednat na konzultaci zdarma online přes www.calendly.com/michalnedbal

PS: tip na vánoční dárek po kliknutí na obrázek stříbra nebo ZDE 🙂 Případně mí klienti naleznou občas tipy na zajímavé mince a slitky ZDE.


KRYPTOMĚNY:

Půjčte si od někoho a kupte bitcoin :-p
Ne, vážně, tohle určitě nedělejte! Jednou z mála rozumných půjček na investování je občas hypotéka, byť v posledních letech to tak nevypadá (100% úvěry, zadlužit celou rodinu, nepřiznat příjmy…).

Nicméně dnešní ceny BTC už jsem ani nečekal. Beru je jako dárek pro vytrvalé, protože obzvlášť díky několika problémům celého odvětví, prochází i Bitcoin cenovou slevou. A jestli věřím, že Bitcoin skončí? Nevěřím. A kdyby se tak přeci stalo, mám v něm dost málo na to, aby mě to bolelo a zároveň dost na to,  aby budoucí výnosy mi například zaplatily významnou část hypotéky.

Ano, i Bitcoin může být součástí investiční strategie. Už bych se opakoval, ale kdykoli si mě můžete objednat na konzultaci zdarma online přes www.calendly.com/michalnedbal

Bezpečně „do něj“ lze investovat skrz zlatou nebo stříbrnou minci 🙂


BONUS, LIFE-HACK:

Pro mě už roky jako částečná náhrada kávy, výborně funguje Samurai shot. Světe div se, není žádná nová chemická směs, ale celé pití je postavené na extraktu zeleného čaje s různými přísady. Můj nejoblíbenější je verze Sweet flower – trochu ženštější, ale nemůžu si pomoct, pro mě je to „nejluxusnější nakopávač„. Dávám si obvykle max 1 panák denně a funguje mi i na „malou depku“ 🙂

A jde o český produkt…

 


SHRNUTÍ:

  • Krize tu ještě není.
  • Nastavme si vlastní nemovitostně-komoditně-akciovou strategii.
  • Zlato je před boomem jako v roce 2008.
  • BTC je pro odvážné a informované.
  • Samurai shot jako „luxusní nakopávač“.

 

Postupem času jsem zjistil, že trpělivost je ohromně důležitý faktor a dobré věci zkrátka trvají. (Tomáš Čupr)
Mějte dobré dny a něco pro to dělejte. Po finanční stránce s tím rád pomohu online i osobně.