2023-01 Jak na inflaci

Krásný nový rok přeji,

 

a to hned dvakrát. Jednou ten sluneční, námi známý od 1.1. a podruhé lunární, který odstartoval 22.1. a jmenuje se Rok Zajíce (odkaz na minci i s popisem ZDE). Podle čínského zvěrokruhu, má tento rok být „klidný a přátelský“ – nechť je nám všem přáno 🙂


KAM SE SCHOVAT PŘED INFLACÍ

Možností je několik a já jsem se rozhodl zahrnout i méně tradiční a popsat k nim největší přínosy a rizika.

  1. Spořicí účet – výhodou je snad jen okamžitá použitelnost (likvidita). Inflaci však pouze zmírní.
  2. Termínovaný účet – o něco vyšší úroky, než na spořicím účtu, ale slovo „termín“ vás zavazuje, takže peníze nemůžete rychle použít.
  3. Stavební a penzijní spoření či jejich obdoby – mají-li mírnit inflaci, měli byste dodržet termín dle smlouvy. Jinak jsou defacto k ničemu. Navíc povinně obsahují státní dluhopisy, které s rostoucí úrokovou sazbou klesají – VŽDY!
  4. Nákup stavebního materiálu – budou-li ceny růst, byl to dobrý nákup; budou-li ceny klesat, byl to špatný nákup… tedy, pokud je nevyužijete třeba do 1 roku na stavbu samotnou.
  5. Dluhopisy – viz bod 3 a 8. Jejich hodnota klesá, když roste úrok vyhlášený ČNB. Sledovat její úrok můžete ZDE.
  6. REPO fond – novinka posledních cca 2 let. Účet u ČNB, který umím zařídit bez poplatků a má úročení o cca 1 % nižší, než je samotná sazba (ČNB sazba). Na horizont investice 1-3 roky asi nejvýhodnější aktuální produkt. Od 100tis investice rád pomohu.
  7. Zlato fyzické – na horizontu 1-2 let odrazuji do něj dávat většinu majetku, na delším horizontu už to dává smysl. Důvodem a nevýhodou je spread = rozdíl mezi nákupní a výkupní cenou.
  8. Obchodování na burze, čehokoliv (akcie, forex, deriváty…) – musíte tomu prostě rozumět, je tam riziko protistrany a chce to už nějaký „money management“. Výhodou je „neomezený zisk“.
  9. Podílové fondy – jsou vždy složeny převážně z akcií (bod 8) a dluhopisů (bod 5). Proto vysokou inflaci obvykle neporáží. Dělal jsem si kdysi velkou analýzu a vyšlo mi, že 95 % fondů, dostupných v ČR, buď minulou krizi „nepamatuje“ nebo při ní prodělávaly.

Jsou to všechno „pouze univerzální rady“ a tedy každá z nich může a nemusí vám fungovat. Jejich kombinaci řeším s každým individuálně, a proto jsem sepsal odpovědi alespoň na nejčastější dotazy mých klientů na web.

PS: záznam největší investiční konference Vyšehradské fórum je již veřejně přístupné ZDE.


ZLATO, STŘÍBRO:

Pokládám stále za nejsnazší dostupný produkt, který i laik dokáže nakoupit a chrání proti inflaci. Ano, zlato nevyrostlo loni o 20 %… zlato však inflaci v průměru vždy předbíhá, obzvlášť v posledních fázích krize, inflace a nejistoty na trzích. Dokud tedy budou centrální banky (obzvlášť ECB a USA) tisknout peníze ve jménu „zachraňování ekonomik“, roztáčí tím inflaci a já budu kupovat fyzické zlato a stříbro!

Až přestanou banky tisknout a rozdávat peníze zdarma, začnu z výnosu zlata a stříbra nakupovat akcie. Neboť do nemovitostí se mi nechce investovat kvůli legislativě a likviditě. Prostě jsem mentálně „akciový investor“ a zlato využívám jako „bezpečnou přestupní stanici“ k dividendovým akciím 🙂

Graf sice není aktuální, ale přesně ukazuje mnou zmíněný vztah. Můžete držet „jen“ akcie nebo „jen“ zlato, ale vyšších výnosů i menšího rizika dosáhnete jejich střídáním – a to pomáhám klientům nastavit, hlídat, udržovat, balancovat.


KRYPTOMĚNY:

… a z jejich výnosu si jednou koupíme krásné velké rodinné auto. I to může být investiční záměr.

Brzy snad firma spustí veřejné přednášky o investování do Bitcoinu – kdo byste o ně stál? Udělám si poznámku a pozvu vás jako první.
A kdyby se nic dlouho nekonalo a bude vás více zájemců, pozvu jednoho s českých profesionálů a uspořádám vlastní přednášku – chcete?


BONUS, LIFE-HACK:

Spěcháte občas hladoví?

Potřebujete se najíst i během nějakého semináře (živého či online), ale nesluší se to?

Chcete se bezpečně najíst v autě za jízdy?

Pro mě je odpovědí nápoj MANA – odkaz ZDE.

Je to plnohodnotné jídlo, které lze pít. Mně chutná jako rozpuštěné sušenky Be-Be a spousta lidí mi to potvrzuje. Nic, co bych chtěl jíst denně, ale když je třeba, jeden celý den na tom v pohodě funguju – když třeba nechci do restaurace a zapomenu si připravit jídlo s sebou.


SHRNUTÍ:

  • Přátelský rok 2023
  • Záznam z Vyšehradského fóra
  • Inflaci poráží máloco
  • Seminář o Bitcoinu
  • MANA býval nápoj bohů 🙂

 

Úspěch znamená dělat to nejlepší, co můžeme, s tím co máme. Úspěch spočívá v konání, nikoli v dostávání – v úsilí, ne ve vítězství. (Wynn Davis)
Mějte dobré dny a něco pro to dělejte. Po finanční stránce s tím rád pomohu online i osobně.