2021-04 dnes stručněji

… chtěl bych se s vámi domluvit:

 

přestože vím, že tyhle zprávy čtete, po několika zpětných vazbách s Vámi jsem si uvědomil, že ty minulé možná už byly moc dlouhé a že před lety MiFiNo vznikaly jako ultra-stručné. A k tomu bych se vrátil. Zároveň, abyste nepřišli zkrátka Vy, kdo oceňujete delší zamyšlení, chci dnes udělat evoluční krok:

  • do e-mailu Vám budu posílat mnohem stručnější zprávu, opravdu jen to nejpodstatnější
  • a na web umístím paralelně plnou verzi včetně obrázků
  • z e-mailu vždy povede odkaz na „plno-tučný“ web a taky do archivu k minulým zprávám

Mělo by to vyhovět těm z vás, kdo chcete rychle vědět co se děje + mít čas si v tom „pobabrat víc“. Jste pro?


OBECNĚ:

Indiáni říkají, že svět je takový, jak ho vidí většina. Z toho je jasné, že nic jako „normální svět / pravidla / fungování / člověk“ neexistuje, tak je vlastně často zbytečné, se nad jednáním nějakého „pitomce“ rozčilovat. Když se s takovým potkám a musím s ním strávit nějaký čas, představuju si, jak jeho věty tečou okolo mě – jako když řeka obtéká kámen. Vlastně je to vědomá ignorace, selektivní hluchota, chcete-li 🙂

Proč to píšu? Je jasné, že svět nebude „jako dřív“, protože vývoj se nedá zastavit. Prostě od minulého roku vznikají nová běžná pravidla. Tím nechci omlouvat nemorální a sobecké jednání, chci tím „omluvit“, že např.

  • musíme být víc online
  • a pandemie jsou běžné, proto se možná roušky stanou/staly novým běžným vybavením.

ZLATO, STŘÍBRO:

A s drahými kovy to trochu souvisí. Je to totiž jeden z mála typů majetku, který se chová obvykle a podle historie zcela přirozeně. V růstových fázích prostě existovaly propady i o 20 % a jak řekl jeden nobelista, je to jako sledovat páníčka se psem na procházce (bez vodítka). Pán jde rovně (zlato nahoru) a pejsek kolem něj nahodile běhá (výkyvy dolů a nahoru). Ano, můžete zůstat v klidu, teď nakupujeme v propadu, neboli ve slevě, pak opět budou někteří křičet, že už je to drahé a já vám budu říkat „ještě není“.

BTW: kdybyste si chtěli koupit slitek k 10. výročí fungování firmy, na živo je nádherný (odkaz).

A 5. května od 17 hod. pořádáme přednášku, Dům který postavilo stříbro. Zazní tam:

  • množství a zásoby stříbra, vývoj jeho těžby
  • jeho investiční potenciál
  • poměry cen stříbra ke zlatu, k akciím a k nemovitostem nyní i v historii
  • tvorba strategie na nákup nemovitostí či akcií s využitím potenciálu stříbra

Odkaz ke sledování Vám nechám zaslat, když mi odpovíte třeba jen „přijdu na přednášku“.


KRYPTOMĚNY:

Za poslední zhruba dva měsíce, jsem se stal poprvé majitelem bitcoinu (jeho části „satoshi“), založil jsem si přístup na kryptoměnovou burzu, začal jsem opět postupně nakupovat, odebírám asi nejlepší český YouTube kanál (odkaz) a dokonce jsem pro klienty GoldenGate natočil manuál, jak zisky z kryptoměn přesunout do zlata = strategii se říká „zamknout zisk“, protože výběrem zisků ještě nikdo nezchudl.

A taky jsem se opět podílel na článku o dalších alternativních investicích (odkaz).

Co si z tohoto světa odnáším jako nejpodstatnější myšlenku? Lidé nemusejí kryptoměnám rozumět, stačí se je naučit používat. To se děje stále víc a i velké investiční banky začaly kryptoměny přijímat místo „hotovosti“.

… Protože internetu taky nikdo nerozumí a všichni ho používáme.

A na konec této části mám pro vás dobrou zprávu, v řádu měsíců budete moct nakupovat bitcoin (nejznámější a největší kryptoměna, „zašifrovaná měna“) velmi bezpečně se mnou. Klidně se hlaste, na koho mám myslet v první řadě 🙂


BONUS, LIFE-HACK:

Čím více pracuju, a jakože ano, tím víc potřebuju odpočívat. Jenže to logicky nejde moc přes den, takže jsem přemýšlel, jak spát ne déle, ale lépe. A výbornou odpovědí mi byla nedávno dočtená kniha „Proč spíme“ (odkaz). Díky ní jsem si naistaloval do notebooku program pro optimalizaci barev přes den a přes večer a taky jsem díky ní vyřadil kafe odpoledne. Kofein se totiž rozkládá až 10 hodin, takže je nám jasné, že ke kvalitě spánku odpolední kafe nepřispěje.

Zpočátku to bylo náročné, protože kafe mám rád, ale naučil jsem se pít bezkofeinové varianty.


SHRNUTÍ:

  • zlato opět ve slevě
  • přednáška Dům, který postavilo stříbro 5. 5.
  • kryptoměny se stávají běžnými
  • kofein brání spánku

 

„Žij, jako bys měl zítra zemřít. Uč se, jako bys měl navždy žít.“ – Mahátma Gándhí

 

Do dalších MiFiNo (archiv najdete zde) či společného potkání mějte dobré dny a něco pro to dělejte.

 



Kdykoli si se mnou můžete domluvit online schůzku: https://calendly.com/michalnedbal nebo mi cokoli vzkázat: