2021-05 už nám to zase roste

Krásné skoro léto přeji.

Byť my jsme nedávno spali u Lipna v „bydlíku“ (www.grandcalifornia.cz) a nad ránem byly 3 °C… Nemám většího komentáře k tomuto měsíci, tak se pustíme rovnou do zpráv.


OBECNĚ:

Možná jste zaznamenali, ČNB si nárokuje stále více práv k rozhodování, dle mého v oblastech, ke kterým nebyla stvořena. V posledních měsících začala také (jako jiné světové banky) nakupovat státní dluhopisy (z konta, které nevydělává) a nyní chce bankám nařizovat, jaké hypotéky mohou či nemohou poskytovat. Mně osobně to zavání komunismem, oficiálně si stále však říkáme demokracie…

Zároveň mě to bohužel nepřekvapuje, protože z historických knih velmi jasně vyplývá, že (zjednodušeně) demokracie a socialismus se mezi sebou střídají. Občas proloženo diktaturou. Tím z nás nechci dělat obětní beránky osudu, vůbec ne, ale chci nám dovolit vyššího pochopení, že ovlivníme hodně, ale ne všechno.

A když se vrátím k ČNB a dalším centrálním bankám, postupně už zavádějí elektronické peníze, jejichž největší moc bude spočívat v tom, že díky nim banka může určovat, na co použity být mohou a na co už ne (tyhle peníze na rohlíky, tohle na knížky, tohle na dovolenou). Stále platí „cash is king“, hotovost je král.


ZLATO, STŘÍBRO:

Je jiná forma hotovosti… a už nám zase roste 🙂 Kdo jste mým klientem, možná víte, že se ceny nejspíš dostaly z poklesové fáze (pokles z trendu o 16 % u zlata) a opět rosteme k novým maximům. Letos stále očekáváme „útok“ na $2200 až $2400, což je oproti dnešku růst o 14 – 21 %. A kdo jste viděl přednášku, u stříbra očekáváme letos růst o zhruba 60 %, také k překonání maxim. A protože máme nastartováno na „inflaci jako prase“ a důvody pro krizi se prohloubily, čekejme mnohem vyšší růst.

Jeden z vás se mě před pár dny ptal, jakou takovému růstu dávám šanci a myslím, že si upřímnou odpověď zasloužíte všichni. U GoldenGate jsem 9 let a za tu dobu jsem zažil, že naše předpovědi v drtivé většině vycházejí, byť ty dlouhodobé spíš s časovým posunem. Ono, kdybychom totiž byli přesní v ceně + času, museli bychom řídit trh 🙂

Takže buď nečekejte přesnou cenu nebo nečekejte přesný rok, kdy to má vyjít. Trh dokáže být vždycky déle iracionální, než vy solventní. Naše strategie s partnerkou je, že čekáme na konkrétní poměr cen kovů vůči nemovitostem a nečekáme, kdy to přijde. Číslo? Průměrný dům bude stát méně než 50 uncí zlata nebo 50 kilo stříbra. Osobně cítím, že do 5 let se to stane.

(Graf zachycuje právě vzájemný poměr průměrné nemovitosti a ceny zlata. Kliknutím na něj se dostanete na stránky, kde jsou i zdroje, ze kterých se vychází.)


KRYPTOMĚNY:

Během pár týdnů spustíme spoření do bitcoinu. Já jsem nadšený a samozřejmě jako tester už nakupuji 😍 Minule jste se někteří přihlásili, že budete chtít být mezi prvními informováni, jak přesně to funguje, tak se klidně hlašte dál. Mám systém (moje paměť to totiž není), který na vás bude myslet ;-).

Poslední dny jsem prošel znalostním dotazníkem + AML testem (zákon proti praní špinavých peněz), takže jsem i podle zákona oprávněn.

Zatím asi můžu prozradit, že největší výhodou bude „poradce na telefonu“, rychlé fixování ceny, bezpečná úschova a zároveň i možnost si své BTC kdykoli převést na svou hardware peněženku. Takže vlastně vše dost podobně, jak jste někteří zvyklí z našeho spoření do drahých kovů.

Tento graf zachycuje sílu průměrování ceny. Obecné informace zatím můžete nasávat ZDE.


BONUS, LIFE-HACK:

Možná spíš varování tentokrát. Nespoléhejte se, že 230 V zásuvky, které se tváří, že mají zakryté díry, fungují jako ochrana před nečekanou vodou i v malém množství. Nefunguje to a vyhazuje to pojistky 🙂 Dobrá zpráva je, že stačí nechat zásuvky cca týden vyschnout a dál zase běží. Vyzkoušeno omylem pro router, notebook, žehličku a promítačku. Spotřebičům se vůbec nic nestalo, zásuvka byla pod gaučem, na který jsme rozlili vodu. Malým trikem by snad mohlo být, otočit ji aspoň dírami dolu.

Zhruba takovou mám na mysli, ležela pod gaučem na zemi:


SHRNUTÍ:

  • hotovost je král
  • letos čekejme nová maxima drahých kovů
  • spoření do bitcoinu brzy
  • zásuvky dírami dolů

 

V každém z nás jsou dva vlci. Jeden je zlý. Je to vztek, závist, žárlivost, smutek, sobeckost, hrubost, nenávist, sebelítost, falešnost, namyšlenost a ego. Ten druhý je hodný. Je to radost, pokoj, láska, naděje, vyrovnanost, skromnost, laskavost, empatie, štědrost, věrnost, soucit a důvěra. Vyhraje ten, kterého krmíš. Indiánské přísloví

 

Do dalších MiFiNo (archiv najdete zde) či společného potkání mějte dobré dny a něco pro to dělejte.

 



Kdykoli si se mnou můžete domluvit online schůzku: https://calendly.com/michalnedbal nebo mi cokoli vzkázat: