2021-09 kdo netiskne chudne

Přeji teplo v duši i pod bundou,

pro přicházející dny. Já už totiž stačil prochladnout, tak jsem opět o něco vděčnější za pletené ponožky 🙂


OBECNĚ:

Inflace inflace inflace… Inflace vzniká díky tištění peněz (mimojiné). A to se hodí, pokud musíte splácet čím dál vyšší dluh. Jenže…

Ačkoliv již nikdo relevantní nepočítá se splácením dluhů, nikdo si zároveň netroufne vyhlásit bankrot.“ (zdroj)

…inflace v Česku patří k nejvyšším v rámci Evropské unie … Češi zatím inflaci plošně nevnímají v té míře, v jaké se její úder ve skutečnosti dostavuje nebo ještě dostaví. Argumentuje nejen zvyšováním světových cen potravin, ale i očekávaným zdražením energií. Čechy tak prý čeká složitý podzim“ (zdroj).

Co k tomu dodat? „Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat“ (George Santayana). Zadlužené ekonomiky se historicky:

  1. „oddlužily“ buď vysokou inflací a přechodem na jinou měnu (u nás potenciálně euro).
  2. Nebo dluh „restrukturalizovali“, rozumějte přepočítali neboli vyhlásili částečný bankrot.

Když stát „přepočítává dluh“, odnáší to investoři (věřitelé) do státních dluhopisů – a ty jsou v podílových fondech, penzijních programech, stavebních spořeních a často i v životních pojištěních s investiční složkou.

Ne, to nemá být strašení a vůbec tím neříkám, že státní dluhopisy jsou špatné. V některých fázích rozvoje státu jsou dluhopisy velmi vhodné pro stát i pro věřitele, ale né dnes !

Zdroj: ČSÚ

(ČNB by ráda inflaci 2 %… to se jim „trochu“ vymklo)


ZLATO, STŘÍBRO:

Zlato jako jedno z velmi mála typů majetku má rádo vyšší inflaci a hlavně jsou mu jedno bankroty a měnové reformy. Protože je anonymní, neexistuje veřejný registr, který by Vás jako majitele našel. Navíc se z výnosu dokonce nedaní zisk.

Zlato v přicházejících těžších časech (a poslední roky je to vidět) kupují centrální banky, investiční banky a fondy, které Vám mezitím stále prodávají často už nevýnosné podílové fondy a i známí investoři, kteří ho ještě nedávno odsuzovali jako „relikt minulosti“.

A k tomu bych rád podotknul, že neprodávám drahé kovy, protože jsem se přidal „k nějaké společnosti“, ale protože je čas mít fyzické drahé kovy v ruce. Sám sobě jsem primárně klientem a investorem. Stejně jako za pár let čas zlata skončí a budu sám raději investovat do akcií a nemovitostí. Ale né teď. Investice není domácí mazlíček – to nemáte držet, dokud neumře. Pardon za ten sarkasmus, ale o své peníze a investice je potřeba se zajímat průběžně a přelévat z jedné hromádky na druhou podle očekávatelného vývoje.

PS: lze do kovů i spořit, se mnou od 500 Kč měsíčně.


KRYPTOMĚNY:

Nemají hodnotu, jejich výroba žere moc elektřiny, nemůžu si na ně sáhnout, nerozumím jim“ atp. Ano, z části můžete každému argumentu dát zapravdu. Ale zkoumali jste je blíž a hledali i opačný názorový tábor? Protože pokud ne, nejspíš jste si udělali zkratkovitý obraz, který Vás odpuzuje od jedné, podle mého, z nejgeniálnějších investic budoucích let.

Protože Bitcoin a kryptoměnový svět už není jen projekt. Je to světový záměr lidí oprostit se od vnucených měn a vnést do finančního systému průhlednost a férovost… zatím to vypadá dobře 🙂

Máme v kryptoměnách cca 10 % našeho majetku. A to si myslím, je pro rizikově-geniální investici akorát, v současných podmínkách.

Když vzroste 10x, což je reálná šance vzhledem k algoritmu těžby a jeho přijímání ve světě, bude mít 50% podíl v portfoliu (ne, nesekl jsem se, poměr je poměr) a bude vhodný k odprodeji.

PS: lze do Bitcoinu i spořit, se mnou od 300 Kč měsíčně.


BONUS, LIFE-HACK:

Už přes rok používám snad nejchytřejší powerbanku (odkaz), kterou jsem kdy viděl. Je větší a těžší, než by si dámská kabelka chtěla dovolit, ale za to umí napájet i notebooky, dokonce zvládne malý odběr do 100 W skrz 220 V (př. pro stojací lampičku ve stanu) a bezdrátové nabíjení. Je univerzální pro USB-C, lighting i klasické USB. Dokonce si ji můžete vzít na palubu letadla, je k tomu oficiálně certifikovaná – pecka 🙂

Pokud někam jedu na víc jak cca 6 hodin, beru ji s sebou. Už jsem z ní najednou nabíjel dva notebooky a mobil. Dokonce u USB-C portů ji můžete „naprogramovat“, zda budou fungovat jako „výdej“ nebo „příjem“.

Pro napájení notebooků i mobilů k ní používám univerzální usb-c kabel z Alzy (odkaz).


SHRNUTÍ:

  • Inflace je skrytá daň
  • Investice není domácí mazlíček
  • Kryptoměny ano, ale raději méně
  • Velmi schopná powerbanka

 

„Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat.“ George Santayana
Do dalších MiFiNo (archiv najdete zde) či společného potkání mějte dobré dny a něco pro to dělejte.

 

 

 

 


BONUS PRO INVESTICE – CHTIVÉ 🙂

Všímám si, že někteří mi po vydání MiFiNo občas píšete, zda je vhodná doba přikoupit nebo zda bych doporučil něco „specifického“. Ode dneška, vždy na úplný konec, přidám nějaký tip na zajímavou minci nebo slitek. Odkaz bude funkční pro klienty i pro ne-klienty.

Dnešní tip připadá na mince Myši z lunární série III. Proč?

💲Lunární série III. je velmi zajímavá investice, protože trvá 12 let (málokdo to vydrží, možná o to víc je po skončení vzácná) a na prvních dvou sériích jsme vyzkoušeli, jak výnosná investice to je „bez ohledu“ na pohyb ceny stříbra. Například lunární série I. v uncích vyšla nakupujícího cca na 5000 Kč (končila ve 2008) a dnes se komplet prodává za 40.000 Kč 🥳. První mincí byla loni Myš, která už začala růst na ceně, a právě proto je ještě doporučuji koupit, ideálně aspoň 5️⃣x ZDE

Proč 5x? 4 mince pro vás a obdarované a pátá Vám výnosem zaplatí první čtyři. Je jasný, že k tomu je vhodné rovnou koupit i Buvola a Tygra. Rád vysvětlím detailněji nebo pomůžu sestavit portfolio podle Vašich cenových možností.