2020-05: Je čas, a na co?

Krásné letní dny přeji.

 

K dnešnímu titulku mě vede zamyšlení se nad častým chováním, jako bychom byli z nejhoršího venku… a mě samotného to taky občas napadne. Jenže čísla z ekonomik (všech) mluví přesně obráceně, takže se spíš nacházíme v tichu před bouří a karanténa byla „ochutnávka“. Ano, politici a centrální banky nám kupují čas. Ale kdo umí změřit, kolik toho času „pro nás nakoupili“?
Vůbec se nechci vsázet… jsem raději připraven, než potom být překvapen (jako byla většina, když přišly první uzavírky ČR). Takže moje strategie je stále stejná, ba pevnější: drahé kovy, hotovost, potraviny na 3-7 dnů… jako to měli naše babičky. K tomu nějakou počítačovou hru, protože nejhorší je „trudomyslnost“, jak by řekl Jára Cimrman.

(1) OBECNĚ:

V roce 1953, možná někteří pamatujete, jak pan prezident Zápotocký do posledních hodin tvrdil, že měnová reforma nebude a kdo tvrdil opak, byl „třídní nepřítel“. Druhý pracovní den jste měli z 10.000 Kč korun 200 ! Politik do poslední chvíle bude chtít udržet masu v klidu a bude doufat, že mezitím na „něco přijde“. Nikdy na nic originálního nepřišel.

Ekonomické cykly se opakují přes 2000 let, od vynalézu prvních peněz (ze zlata). Vždy to skončilo vysokou inflací nebo měnovou reformou. Ze zvědavosti, zkusili jste si spočítat jen 10% roční inflaci na 10 let? … Ze 100.000 Kč vám zbude necelých 35.000 Kč. Všechno, co momentálně politici a bankéři dělají, je snaha vyvolat vyšší inflaci. Viz, oblíbená série Skrytá tajemství peněz.

(2) ZLATO a STŘÍBRO:

Mnozí jste mými klienty a my máme nově v nabídce i významně větší slitky, než jsou známé unce (31,1 g). Jelikož náš Komoditní účet umí různé gramáže, doporučuji k výběru velikosti slitků přistupovat jako k hotovosti v peněžence. Tam taky nemáte jen pětitisícovky, ale naopak nosíte i nějaké drobné. Zmíněná trojská unce (31,1 g) je celosvětovým obchodním měřítkem, proto cenově vychází nejlépe a hlavně jí nejrychleji odprodáte zpátky. Potom bych přidal „čokoládu“ (na obrázku), 100 g, 50 g, a 20 g.

Obdobně to samozřejmě platí u stříbra, byť klasické kilovky jsou stále spíše nedostupné. Místo čokolády lze nyní spořit do tuby stříbrných mincí a když si jich koupíte vícero, můžete si zahrát na Strýčka Skrblíka 🙂 A kdo hledáte originální dárek, klidně mi napište, k různým příležitostem. Produktů máme přes 300 a kdo se v tom má vyznat? …JÁ.

Mimochodem: stříbro vyneslo během letošního roku už 27 % !


(3) KRYPTOMĚNY a jiné investice:

Tentokrát bych se vrátil k podstatě krypto-měn, protože se stále častěji dostávají lidem do hledáčku. A například v některých afrických zemích, jejichž ekonomika není stabilní, místní nechtějí využívat svou měnu, ale raději přes mobil platí kryptoměnami (bitcoin nejčastěji).

Dále se omlouvám všem, kteří se tím již zabýváte profesionálně, za nepřesnosti.

Podstatou každé kryptoměny je tzv. blockchain (z angličtiny „řetěz bloků“), do kterých se ukládá informace, odkud a kam peníze jdou. A taková informace se tam ukládá nesmazatelně a je téměř nemožné ji hacknout (podvést). Tím pádem je velmi obtížné přes kryptoměny „prát peníze“. To se líbí lidem, co chtějí více spravedlnosti ve finančním světě a naopak se nelíbí lidem, kteří potřebují peníze vytvářet neomezeně (opět politici a bankéři).

Pokud budete mít chuť, pár tisíc do toho na zkoušku vložit, navrhuji přes bankovní peněženku REVOLUT. Mají britskou bankovní licenci a jsou stále populárnější. Byť to samozřejmě není nejbezpečnější řešení (to je kdyžtak přes krypto-peněženku Trezor; český vynález).

 


(4) BONUS = LIFE-HACK:

Ať bude doba jakákoliv, většina z nás asi zůstane v České republice. A já jsem pro, abychom každý z nás, dělali každý den, něco pro zlepšení života-bytí v této republice. Možná už jsem o tom psal, ale opakování je matka moudrosti. Navrhuji nainstalovat si aplikaci Zlepšeme Česko, dát si ji na domovskou stránku mobilu, abychom měli motiv ji často používat.


SHRNUTÍ:

  1. Inflace začala.
  2. Zlato a stříbro je budoucnost pro bezpečné výnosy.
  3. Kryptoměny v hledáčku.
  4. Buďme spolu-občané ČR.
Marcus Tullius Cicero v roce 55 před n.l.: Rozpočet by měl být vyvážený, státní pokladna by se měla znovu naplnit, veřejný dluh by se měl snížit, arogance úřednictva by se měla zmírnit a být pod dozorem, pomoc cizím zemím by se měla omezit, pokud Řím nemá přijít na mizinu. Lidé se opět musí naučit pracovat namísto toho, aby žili z veřejné podpory.

 

Do dalších MiFiNo (archiv najdete zde) či společného potkání mějte dobré dny.

 

PS: stále je funkční odkaz na přednášku Dluhy a zlato.