2020-06: je zlato drahé?

Krásné letní dny přeji.

 

Z mého pohledu dokonce ideální poměr slunce teplot a deště… nevím, jak to vnímáte vy. V tomhle počasí jsme se s partnerkou přestěhovali do více zeleně do okrajovější části Prahy, tak mi třeba budou chodit lepší nápady z toho čistšího vzduchu 🙂 Ano, stále do nájmu, protože naše strategie je stejná: levně nakoupit drahé kovy, pak je draze prodat = levně nakoupit nemovitost(i) nebo něco jiného levného, co bude mít dobrý potenciál zisku s velkou mírou jistoty.

(1) OBECNĚ:

Rád se pochlubím dalším rozhovorem, na který jsem byl pozván. Je to necelých 30 minut povídání převážně o drahých kovech, ale zmiňuji i kryptoměny a mentální připravenost na cokolihttps://bit.ly/DraheKovyVkrizi. Hlavní myšlenkou je, že stejně jako čekáme každý rok zimu a včas připravíme zimní kabát, i ekonomika má jednou za čas svou „zimu“ a je dobré včas vytáhnout zimní kabát – nakoupit drahé kovy. Protože v historii vždy sloužili jako pojištění majetku (ne, to není z terminologie pojišťoven).

Navíc světová situace přidává další důvody, jako je rostoucí všeobecný strach o zaměstnání a bankovní systém – možná jste zaznamenali, že jedna z velkých německých bank „ztratila“ v přepočtu 50 miliard korun a její účetnictví dozorovala jedna z největších auditorských firem Ernst&Young. To je na bankrot a dá se předpokládat, že další hloubkové analýzy budou následovat.

(2) ZLATO a STŘÍBRO:

Ještě jednou se odkáži na výše zmíněný rozhovor, protože se množí dotazy, zda už je zlato drahé. Pokud ho měříte korunami, dolary nebo eury, může se zdát cenovka vysoká. Co byste v tom případě řekli o cenách akcií a nemovitostí? Nejspíš, že jsou ještě dražší. A o to právě jde. Zlato ku akciím, dluhopisům a nemovitostem je extrémně levné. Proto se vyplatí ho kupovat a počkat si na dobu, kdy to bude naopak. Nebo ho jen držet místo dlouhodobých úspor na penzi.

Nebo, pokud máte pocit, že zlato je drahé, začněte kupovat stříbro 🙂

Níže pro zajímavost přikládám kolegou natočené slovenské zprávy, jak to vidí naši sousedé.


(3) KRYPTOMĚNY a jiné investice:

… stále stejný postoj. Mně osobně dělá radost, že je o kryptoměny stále větší zájem. Byť si zároveň uvědomuji, že ke každodennímu používání větší části z nás je daleká cesta. Třeba k ní přispějí tyhle moje MiFiNo 🙂 Máte třeba ke krypto-světu nějaký dotaz? Chtěli byste to pochopit víc „v reálu“?


(4) BONUS = LIFE-HACK:

Za malý velký life-hack pokládám obecně podcasty. Nedávno jsem, díky kamarádce Martě, narazil na Brain we are – dva mladí čeští studenti medicíny ukazují, jak si každý můžeme „poštelovat“ mozek podle sebe. Například je vědecky dokázáno, že v našem mozku existují tzv. zrcadlové neurony a ty učí mozek dělat, co z okolí navnímají… ukázkou budiž, že jste se sami možná přistihli, jak po nějakém čase v přítomnosti jiného člověka, začnete dělat gesta nebo používat slova jako on, která jste do té doby nedělali. Takže ono rčení „jste průměrem pěti lidí, se kterými trávíte nejvíc času“ dostává větší hloubku.


SHRNUTÍ:

  1. Zlato jako zimní kabát
  2. Zlato je stále levné
  3. Zrcadlové neurony
Seneca: Kdo nezná přístav, do kterého se chce plavit, tomu není žádný vítr příznivý.

 

Do dalších MiFiNo (archiv najdete zde) či společného potkání mějte dobré dny.

 

PS: stále je funkční odkaz na přednášku Dluhy a zlato.