2020-07: s chladnou hlavou

Pohodové prázdniny mějte, ať vyrazíte kamkoli.

 

Druhá vlna COVIDu je tu. Sice má více nakažených (oficiálně, prý), ale naštěstí s mnohem menšími omezeními, alespoň prozatím. Buďme rádi za ne-karanténu. Protože kdyby ji spustili, jde ekonomika do kopru hned a rychleji. Takhle to jde o něco pomaleji a opět si tím kupujeme čas… ale kolik a na co vlastně? Viz předminulé MiFiNo (2020-05-je-cas-a-na-co).


(1) OBECNĚ:

Nicméně, zpět k nadpisu. Zdravý selský rozum se nám bude hodit čím dál víc. Proti lhaní politiků, proti falešným slibům ekonomů, ale i proti své vlastní chamtivosti nebo přílišnému strachu. Čímž se dostávám ke stále častějšímu dotazu, zda už není zlato „za horizontem“. Není, protože zlato miluje krize.

Stačí se podívat do historie. Čím větší strach je „venku“, tím víc rostou oba drahé kovy na ceně… a o to víc je potřeba zachovat chladnou hlavu: nohy na stůl, kafe, pár hlubokých nádechů a pak znovu „číst situaci“, bez emocí a rozumem, viz historický graf v sekci Zlato.
Případně jsem tu pro vás, protože já nejsem primárně prodejce zlata, ale jsem primárně sám sobě klientem a investorem, takže vaše ambice maximalizovat zisk, je i moje ambice. O to se snažím obezřetně a bez zbytečného riskování… s pojistkou se totiž nespekuluje.

(2) ZLATO a STŘÍBRO:

Hledáte přesnější odpověď na myšlenku výše, kam ta cena až může vystoupat? Velcí hráči sami vidí cenu mezi $ 2300-4000, takže podle nich je současná cena kolem poloviny. K tomu přidáme princip, že zlato miluje krize (a my víme, že opravdová krize tu ještě není), takže jsme stále spíš na jejím začátku, tedy i na začátku růstu cen obou drahých kovů, a horní cenová hranice se bude ještě několikrát posouvat.

Sledujte ukazatel DowGold ratio (100letý historický graf; podobný uvedenému níže), a dokud se nezačne přibližovat k hodnotě 5-7 (medián je 6), můžeme zůstat opravdu v klidu.

Pokud Vám přeci jen nedělá cena zlata dobře, zaměřte se na stříbro, protože to je podhodnocené i vůči zlatu. Individuální konzultace samozřejmě rád poskytnu, ať to vyhovuje k Vaší situaci. Protože víc hlav, víc ví 🙂


(3) KRYPTOMĚNY a jiné investice:

… upřímně? Zaostávají za zlatem co se týče ziskovosti i bezpečí. Nicméně, vzdělávat se je potřeba neustále, takže pro budoucnost se zajímám o tzv. fondy ETF. Pro jednoduchost a první seznámení řekněme, že jde o velmi podobný princip, jako u OPF (otevřené podílové fondy, které znáte pod značkami Conseq, Amundi, Franklin Templeton, Generali Investments a další). Od ETF někteří očekávají vyšší výnosy než u klasických fondů a s menšími poplatky. To by bylo fajn, pokud u toho zůstane podobná rizikovost / bezpečnost.

Projdou krizí a uvidíme, kolik jich zůstane a pak ty nejkvalitnější případně začneme nakupovat. Opět platí, vaše ambice = moje ambice.


(4) BONUS = LIFE-HACK:

Minulý měsíc jsme se přestěhovali, takže chápu, že následující myšlenku většina z vás nemůže aplikovat hned, nicméně… Cca týden před samotným stěhováním jsme začali balit do krabic a každou z nich jsme popsali: do jaké místnosti patří a co zhruba obsahuje. Takže při vybalování potom můžete postupovat od nejdůležitějších po ty méně potřebné a přitom je všechny nerozbalovat, jen abyste zjistili, co v nich je.

 

+ kdyby vám to nestačilo, objevil jsem (v duchu „každý muž má u sebe nůž“) geniální nástroj do každé peněženky: Multifunctional Credit Card Knife. Otevřel jsem tím, bez klíčů, například rozvaděč (pššt 🙂 ).


SHRNUTÍ:

  1. COVID a strach podporuje zlato ke $4000
  2. Sám sobě jsem klientem, investorem
  3. Zkoumám ETF
  4. Stěhovat systematicky
L.N.Tolstoj: Musíme žít tak, jako bychom měli jen hodinu času a vyřizovat jen důležité. A zároveň tak, jako by to, co děláme, mělo pokračovat i na věčnosti.

 

Do dalších MiFiNo (archiv najdete zde) či společného potkání mějte dobré dny.
PS: stále je funkční odkaz na přednášku Dluhy a zlato.