2021-01: co se nám i povedlo

Posílám přání všeho dobrého v tomto roce

 

nebo alespoň všeho lepšího. Myslím, že všichni jsme ho měli po stránce emocí intenzivnější, tak mě napadlo vytáhnout naopak pár faktů a dat z minulého roku, abychom se na to podívali z nadhledu, z obou stran. Přeji dobré čtení a třeba vás taky napadne něco, co se vám povedlo. Možná to nemusí zapadnout „mezi řádky“ – klidně mi to pošlete 🙂 


(1) OBECNĚ:

Čeho si osobně všímám, že se lepší:

  • Víc si vážíme zdravotníků a záchranných složek.
  • Spousta z nás se učí respektovat názory druhých a přijímat je konstruktivně.
  • Kurýrní služby a eshopy jsou na vzestupu.
  • Kvůli růstu obratu eshopů vzrostl 2x prodej papírových krabic.
  • Omezujeme cestování za prací, snižujeme tak nejen CO2 zátěž přírody.
  • Více se zajímáme o udržitelnost.
  • Udržitelnost hledáme i více doma, tvorbou pracovního prostoru včetně zdravějšího sezení, mentální hygieny a dalších.
  • Zlato vzrostlo na ceně o 25 %, stříbro dokonce o 50 %.
  • Spoření do zlata se stalo 1. v barometru obliby spoření.

  • Cílovou cenu zlata 1 trojské unce vidí nejen GoldenGate mezi 8 000 a 15 000 USD (při kurzu 20 CZK/USD je to 160 000 Kč – 300 000 Kč ve výkupních cenách). U stříbra 150 až 300 USD za unci, tzn. 96 000 – 192 000 Kč (při výkupních cenách).

Z druhé strany stejné mince:

  • ČNB začala nakupovat fyzické zlato, prý jako přípravu na příjetí eura.
  • Známí investoři se zbavují akcií (Michael Burry, Warren Buffet, Ray Dalio).
  • Maďarsko se na chvíli stalo „diktaturou“.
  • Předpoklad poklesu ekonomiky USA za 2020 je o 5,5 %, což je nejstrmější pokles od roku 1946.
  • Poprvé jsme zažili cenu fyzické komodity (ropy) v minusu, neboli „dovez mi ropu a ještě mi za to zaplať“.
  • V zemích propukají větší sociální nepokoje.
  • Vedení katalánské metropole vytáhlo do boje za dostupnější bydlení s novou zbraní proti majitelům prázdných bytů. Oficiální cestou je teď varuje: „Najděte si do měsíce nájemníka, nebo vám bejvák sebereme“ (zaplatí 50 % tržní ceny).
  • V měsíci červenci 27 % (!) dospělých Američanů nezvládlo včas zaplatit nájem, nebo hypotéční splátku.
  • 3/4 dluhopisů v EU se obchoduje se záporným výnosem (ty jsou velmi často zahrnuty v penzijních a stavebních spořeních).
  • Ve 20. století trvaly krize průměrně kolem 3 let (nejhlubší období propadu). Což neznamená, že po třech letech se máme opět jako předtím.
  • Závěrem jeden opomíjený komentář předsedy Evropské komise a nejznámějšího světového „ischiatika“ J. C.  Junckera: „Na něčem se usneseme, necháme to chvíli ležet a čekáme, co se stane. Když to pak nevzbudí žádný výraznější rozruch, protože většina lidí si vlastně neuvědomí, co bylo rozhodnuto, tak v té věci pokračujeme krok za krokem tak dlouho, až už není cesty zpět.“

(2) ZLATO a STŘÍBRO:

Není v historii lidstva a peněz moc příkladů, tedy za 3000 let, kdy by nejistá období s sebou nenesla výnosy na zlatě a stříbře. Pročítám neustále různé dokumenty a knihy, a proto upřímně říkám, že já osobně si nevybavím ani jedno. Někteří autoři však naznačují, že taková jsou.

Nicméně z toho vyplývá, že zlato se stříbrem jsou v těchto dobách sázkou na jistotu. Pokud člověk chce mít majetek v bezpečí, neměl by řešit cenu, ale aby je fyzicky měl. Papír snese všechno. Stejný názor má i Robert Kyiosaki, autor známé knihy Bohatý táta chudý táta (https://mladyinvestor.cz/robert-kiyosaki-dolar-umira-kupujte-zlato-stribro-bitcoin/).

Zlato už 3000 let funguje jako peníze a nikdy o tuto funkci nepřišlo (aspoň neoficiálně). Proto o něm mluvíme jako o jistotě a schováváme do něj majetek, když se vytrácí důvěra. Obecně lze pozorovat, že v nejistých obdobích lidé schovávají majetek do „nepapírové podoby“. Do něčeho, co svou fyzickou strukturou nemůže mít hodnotu nula: pozemky, nemovitosti, komodity atd. Odjakživa to tak bylo: kožešiny, mušle, plátno, koření. Existuje na to samozřejmě i graf, kde čím víc dole, tím větší potenciál zisku komodity mají:

 


(3) KRYPTOMĚNY a jiné investice:

V návaznosti na předchozí myšlenky, lidé přirozeně v těchto dobách kupují cokoli hmatatelného: umění, rumy, známky, obrazy, veterány, zbraně… Jeden z mých klientů sbírá figurky filmových postav. Investovat je možné prakticky do čehokoliv. Ale čím specifičtější trh, tím více byste mu měli sami rozumět a nedat na „to je sázka na jistotu“. Pouze zlato jako uchovatel majetku má historii tisíce let, a proto je s ním velmi jisté, jak se zachová v krizích.

Kryptoměny si svou důvěru teprve získávají. A pokud v těchto dnech přemýšlíte, zda už/ještě ne/koupit, mám k tomu pouze svůj postoj: jako měna se vám mohou hodit kdykoli, protože směnitelnost je po celém světě v řádu minut, max. hodin. Jako investice bych je v těchto dnech nekupoval. Osobně mám dvě hromádky: kumulace měny bez ohledu na cenu + spekulace na zisk. Většinu kryptoměny ukládám do „peněženky“ zvané Trezor.

 


(4) BONUS = LIFE-HACK:

Tentokrát vám nepřinesu nic rychle instantního, ale spíš dlouhodobě ulevující koncept: online pracovní prostor. Abych byl přesnější, online prostor, do kterého můžete na jedno místo zaznamenat jakoukoliv svou myšlenku, pracovní i osobní úkol… Já používám Lamael, český nejen CRM systém. S partnerkou v něm máme jídelníček, abychom vždycky v neděli nemuseli přemýšlet, co budeme na týden vařit. Řekneme si jen „něco s kuřetem“, do Lamaelu napíšeme „kuře“ (mezitím tvoříme seznam jídel, co máme rádi) a ono to vyhodí třeba 7 jídel… tu s bramborem, tu s těstovinami… Zní to jako blbina, ale oba jsme spokojení: partnerka nemusí ztrácet čas vymýšlením a já můžu jen říct „kuře“ 🙂
Dovolím si svou partnerku citovat: „A setri mi to cas, kdyz delam nakup potravin, neb se to vareni dobre planuje. Ja – chaotik, dusi umelec – se ucim planovat v systemu a jeste me to zacina bavit.“

Program můžete mít do 500 záznamů doživotně zdarma. A pro nejefektivnější využití, mě můžete využít jako pomocníka (150 Kč / 10 minut): pro technické dovednosti, pro mentální přístup, jak se k úkolům stavět a jak je ne/vyřídit všechny, jak si řídit čas a přitom dostatečně odpočívat. V Lamaelu de facto vedu 4 pracovní projekty + 3 osobní. Sám zakladatel přes Lamael řídí 3 firmy.


SHRNUTÍ:

  1. Soustřeďme se víc na to dobré.
  2. Komodity jsou historicky stále levné.
  3. Kryptoměna je i „pouze měna“.
  4. Lamael jako sebe řídicí nástroj.
Lao’C: „Kdo vítězí nad lidmi, je mocný. Kdo vítězí nad sebou, je nejmocnější“.

 

 

Do dalších MiFiNo (archiv najdete zde) či společného potkání mějte dobré dny a něco pro to dělejte.
PS: každý máme moc měnit svět, povídání s Petrem Horkým.