2021-03: inflace na scéně

Krásné první teplejší dny přeji.

Děkuji, že moje MiFiNo stále čtete a že mi občas pošlete nějakou reakci a vzkaz, co pro vás znamenají. Beru si z toho podněty, v čem se zlepšovat, ale i co nechat. Tak prosím posílejte dál 🙂

Taky děkuji, že vás postupně přibývá, už je vás téměř 400. Tímto vám nabízím, pokud chcete zprávy častěji, připojte se do facebookové skupiny Michal Nedbal – investiční poradce. Píšu tam častěji, cca 1-2x týdně. Odpusťte mi neprofesionální grafiku, dělám to prostě po svém a co nejautentičtěji.


(1) OBECNĚ:

Nechci si stěžovat na současné podmínky živobytí, ke kterým někteří naši vládcové přispívají a občas i my sami. Snažím se v každé situaci vidět to lepší a zároveň být připraven, ne překvapen. Taky nejsem psychoterapeut a nerozumím biologii. Tedy některé vnější podmínky prostě neumím pochopit, natož vysvětlit, jak vznikly.

Čemu ale trochu rozumím, jaké pro nás má současná situace důsledky v rámci úspor a hodnoty našeho majetku vůbec. A aspoň s tím vám mohu pomáhat.

Ono totiž není žádným tajemstvím, že když se stát potřebuje dostat z dluhů, téměř jistě použije inflaci. Máte-li pocit, že „inflace tady přeci je odjakživa“, tak máte pravdu jen zčásti. Ano, vždy (stovky let) tady byla, ale v průměru jen +- 0,3 % ročně. My známe inflaci v průměru přes 6 % (ČR od 1993), tj. 20x větší! A čím rychleji se stát zadlužuje, tím větší inflaci potřebuje. Jenže tím rychleji znehodnocuje naše úspory… Asi jako byste do prasátka strkali bankovky a brali jste z něj „kováky“…
Ono totiž vydělat a ušetřit 100.000 Kč není totéž! No a proč to píšu? Protože stát vyvolává inflaci pomoci tištění peněz. Takže čím víc dluhů, tím více tiskne a tím větší inflace musí přijít. Systémově to my spíš nevyřešíme, ale individuálně se tomu můžeme vyhnout… mít část úspor ve fyzických drahých kovech (viz https://bit.ly/KdeJeTaKrize).

(2) ZLATO a STŘÍBRO:

… s oblibou říkám: „O co nemůžete přijít, to byste měli mít ve fyzickém zlatě.“ Zbytek prostoru věnuji stříbru, protože k sobě oba kovy odjakživa patří a v inflaci fungují v podstatě stejně.

NEVÝHODY:

  • Stříbro má velkou nevýhodu oproti zlatu, je zatíženo při nákupu DPH 21 %.
  • V kontaktu s lidskou pokožkou a vzduchem šedne a černá, což je naštěstí pouze optická závada.
  • Druhou nevýhodou je, že se s ním špatně utíká. Někteří z vás si vybaví, jak těžkých může být 30.000 Kč v podobě jednoho 1 kg stříbra (odkaz) 🙂

VÝHODY:

  • Umí se také chovat jako pojistka v krizích a inflacích. 
  • Je ho potřeba v průmyslu (2. nejvyužívanější komodita po ropě), takže získává na ceně i v dobách klidu. Obzvlášť v 21. století, kdy se nerecykluje kvůli nízké ceně a rozevírají se tak nůžky mezi poptávkou a nabídkou.
  • Má silné antibakteriální účinky – vsadím se, že spousta z vás má nějakou roušku nebo respirátor s koloidním stříbrem (nano částice).
  • Nebo znáte samotný pojem koloidní stříbro, které se dá i pít.
  • Jako vodič je naprosto geniální, jeden z nejlépe vodivých materiálů vůbec.

A teď k jeho ceně: nominálně je 2x levnější, než v roce 1980. Snad nic není levnější, než před padesáti lety (ok, počítačové čipy v přepočtu). Aby se stříbro dostalo na svoji průměrou cenu ve vztahu ke zlatu, musí se zhodnotit cca 3x. Aniž by se pohnula cena zlata.

Máme nedávno spuštěný e-shop, ve kterém ho kdokoli z vás můžete rovnou koupit (odkaz) – mí klienti i neklienti. 

Zvažujete-li proměnit řádově větší desítky tisíc korun nebo statisíce, navrhuji si nad tím spolu popovídat, jak to provést nejefektivněji, jaký poměr kovů vzhledem k Vaší konkrétní životní situaci a výhledu cen kovů. Klidně využijte odkaz pro rezervaci online schůzky.

 


(3) KRYPTOMĚNY a jiné investice:

Přiznám se, že jsem nedávno asi špatně vyhodnotil potenciál růstu bitcoinu a etherea, protože jsem zapomněl na zvyšující se těžební náročnost a tedy „řízenou inflaci“ kryptoměn – viz obrázek. Ten laicky říká, že bitcoin bude jednou stát cca $ 1.000.000 (dnes stojí $ 50.000).

Není podstatné, jestli to vyjde přesně na rok, ale podívejte se, jak věrně zatím křivku kopíroval. Takže potom, co jsem obě kryptoměny prodal mylně, se do nich opět vracím. Prostě jako u všeho, bez chyb se člověk nic pořádně nenaučí.

Kdo máte chuť si to „zkusit“, stále si myslím, že přes Revolut peněženku je to nejsnazší (odkaz), byť nebudete přímo majitelem kryptoměn. Pokud chcete být jejich majitelem, doporučuji založit účet na Binance (odkaz), které vám umožní posléze buď kryptoměnami platit platební kartou (objednáte) nebo je uložit do Trezoru (český patent; odkaz).

 


(4) BONUS = LIFE-HACK:

Vzhledem k tomu, že máme omezené vycházky, tak mi dává smysl, aby nám přinesly ještě víc zdraví, dobrého pocitu i odpočinku.

Dovolím si tedy navrhnout používání Skinners – možná už tu byly, ale v těchto dnech dle mého získávají opět důležitost. Teplo už je, vedro ještě není, pro Skinners ideální počasí. Jsou to víc ponožky než boty, takže v trávě máte skoro pocit, že opravdu jdete po trávě. Podporují zdravou chůzi, noha při kontaktu se zemí více prokrvuje chodilo.

Nejen mně přináší i „lepší pocit“ z chůze samotné. Rozhodně doporučuji začít s krátkými procházkami, protože kdo na tento typ „bosé chůze“ nejste zvyklí, spíš vás budou zpočátku trochu pálit chodidla. Ale obvykle kdo jednou k „bosé chůzi čuchne“, už ji nepřestane vyhledávat 🙂 Například náš Pavel Ryba, alias Bosý boss (odkaz).

 


SHRNUTÍ:

  1. Inflace roste a poroste ještě rychleji
  2. Zkuste stříbro
  3. Znovu nakupuji Bitcoin a Ethereum
  4. Skinners pro hlubší zážitek
Henry Ford: Většina lidí ztrácí čas a energii mluvením o problémech, než aby je zkusili vyřešit.

 

Mohu-li pro Vás něco dalšího, rezervujte si se mnou online schůzku: https://calendly.com/michalnedbal.
Do dalších MiFiNo (archiv najdete zde) či společného potkání mějte dobré dny a něco pro to dělejte.