2021-10, cena peněz

Krásný barevný podzim přeji.

 

Trochu jsem se zdržel s vydáním, přestože žádný objektivní důvod pro to nemám – snad mi to prominete. Dnes bych Vám toho chtěl sdílet více, protože mám pocit, že většina lidí prostě přicházející průser vidět nechce a už vůbec ne v trvání několika let. Jenže historie ukazuje, že takhle „zaděláno“ globálně a hluboko jsme nikdy neměli… takže?

 


OBECNĚ:

Úplně celé poselství by se dalo shrnout do vztahu, co je cena peněz, respektive jak ji číst do budoucna. Zjednodušeně to lze vyjádřit obrázkem níže:

Neboli: nízký úrok v ekonomice způsobuje hodně dluhů, tedy hodně peněz v ekonomice, tedy vysokou inflaci. Zkráceně, nízké úroky způsobují vysokou inflaci! Historicky se totiž dluhy vždy řešily vyšší inflací nebo měnovou reformou… jedinou otázkou je, kolik peněz v takovém systému chcete nechat?

Tím spíš, že i p.Rusnok vidí 7% inflaci… reálně tedy můžeme očekávat dvojnásobnou, což v ČR naposledy bylo v 90. letech.

Tedy z každých 100.000 Kč úspor máte za rok v luftu cca 1-2 měsíční výdaje na potraviny… A teď hřebíček do rakve:

  1. ze 100.000 Kč úspor nakoupíte o 1-2 měsíce méně potravin
  2. a budou-li hypotéky příští rok za 4-5 %, zvednou se některým rodinám splátky hypotéky třeba o 30 % (vycházím z dostupných hypotečních kalkulaček)

1-2 měsíční výdaje na potraviny jsem uvažoval pro průměrnou spořivou rodinu, která dle mých zkušeností, vydá za potraviny cca 4-8.000 Kč (malá a velmi spořivá rodina).

Takže zdraží se Vám potraviny o cca 10-20 % a k tomu o 30 % hypotéka?! (nemluvě o energiích, které taky nemůžete přestat platit). Strčte do mě, jestli dělám někde chybu v uvažování, protože mě to přijde dost „brutální“.

Ještě lépe je inflace vysvětlena od slovenského ekonoma Juraje Karpiše, ZDE. Mohli jste ho vidět na Vyšehradském fóru.

PS: kdo přednášku nestihl a chtěl by, protože máme velmi dobré ohlasy, nabízím zcela výjimečně tuto 2hodinovou přednášku ZDARMA do 11.11. Pro toho, kdo mi napíše sms (emaily čtu 1x týdně).


ZLATO, STŘÍBRO:

A jak k tomu zapadá zlato se stříbrem? Má rádo inflaci, nejistotu na trzích a záporné reálné úrokové sazby (inflaci vyšší než úroky centrální banky). Respektive historicky vždy mělo. To, že letos zatím klesá, přijímám jako obrovskou výhodu k levným dokupům – sami jsme toho využili. Například tím, že jsme strategicky vyměnily zlaté slitky za zlaté mince ve stejné hodnotě (zatím) z lunární série III, na kterou jsem odkazoval v minulých MiFiNo (o tom více úplně na konci).

Jen pro připomenutí, s kýmže to spolupracuji? S jedničkou na trhu, což tvrdí i nezávislá recenze na GoldenGate: „Klienti mohou počítat také se širokou paletou nadstandardních služeb souvisejících jak s vývojem kolem samotných investičních aktiv, tak s klientským pohodlím.“ (celou najdete ZDE)


KRYPTOMĚNY:

Nejdřív by mě zajímalo, kdo z Vás už nějaké kryptoměny máte? A pak mě hned zajímá jaké a proč?
Je to stále nový svět, ale mám pocit, že majitelů krypta je mnohem víc, než o Vás momentálně vím 😉

Před dvěma týdny jsem dočetl asi nejznámější českou knihu na toto téma, tak si dovolím napsat, o čem byla:

Od začátku koronavirové krize vzniká rekordní množství peněz. Dolarů i korun. Lidé tak čím dál více zkoumají možné alternativy. Může se takovou alternativou stát Bitcoin? Zatímco v čase prvního vydání této knihy byl Bitcoin vnímán jen jako zábava pro fanoušky, v čase druhého vydání už o něm minimálně slyšel téměř každý. Třetí vydání knihy vstupuje společně s Bitcoinem do doby, kdy se ukáže, jestli má potenciál stát se penězi budoucnosti. Krizi přežil, ale co dál?

Lze Bitcoin považovat za spolehlivé digitální peníze? Jak se Bitcoiny vytvářejí? Kolik jich je a bude? Kde se dají koupit a jak se s nimi pracuje? Nejde o pyramidovou hru? O bublinu? Stanou se jednou penězi budoucnosti? A pokud ano, jak si takovou kryptoměnu může někdo koupit a bezpečně uchovat?

Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Milton Friedman prohlásil v roce 1999: „Myslím si, že v omezování role státu bude hrát jednu z hlavních rolí internet. Jedna z věcí, které nám schází, ale brzy se objeví, jsou spolehlivé digitální peníze.“ Deset let nato byl spuštěn Bitcoin.

Moje poznámka: jde o popis knihy, ze které můžete momentálně v češtině načerpat nejkomplexnější informace, co přináší „svět kryptoměn“, nejen Bitcoinu. Většina je srozumitelná běžným smrtelníkům, ukáže Vám pozitiva i negativa, která jste nejspíš ještě neslyšeli a o to sebe-vědomější můžete být. Vy sami si uvědomíte, zda tento „budoucí svět peněz“ pro Vás už je či není 🙂
Koupit ji lze za 280 Kč ZDE.


BONUS, LIFE-HACK:

Přemýšlíte, kde ušetřit čas v běžném dni? Já neustále a o to víc, že pro naše dítě chci mít dostatek pozornosti a zároveň nepolevit ve vztahu či v práci. Naopak, dělat práci efektivněji.

Takže, pro někoho možná už podruhé, ale navrhuji začít používat nějaký nástroj na evidenci úkolů, poznámek, myšlenek, možnost řídit čas a tzv. „vysypat hlavu“. Já jsem si oblíbil, po mnoha testování jiných softwarů, Lamael. Slovy mé manželky „pomáhá mi zorganizovat sám sebe.“

Někteří z vás ho už máte, tak nabízím také bonus: pomocná videa, jak ho ovládat (ZDE). A když ani to nepomůže, jsem tu ke konzultaci, praktickou ukázku atp. 😉


SHRNUTÍ:

  • jak vzniká cena peněz
  • zlato prodávám, protože je potřeba
  • recenze na knihu o kryptoměnách
  • řízení času pomocí Lamael

 

Billie Joe Armstrong: Abyste mohli udělat něco, co v srdci považujete za správné, musíte udělat spoustu chyb. Všechno úspěšné je sérií chyb. (autor byl americký zpěvák a kytarista)
Do dalších MiFiNo (archiv najdete zde) či společného potkání mějte dobré dny a něco pro to dělejte.

 

 

 

 


BONUS PRO INVESTICE – CHTIVÉ 🙂

Na rovinu, není to mince s velkým potenciálem výnosu nebo to od ní alespoň zatím neočekávám. Je to novinka (vyšla 8.11.), která přispívá z každého zakoupeného kusu na návrat medvěda hnědého do volné přírody kolem Lysé hory. Tedy s ryze českým motivem, od české společnosti a navazuje na předchozí dvě motiv Sněžky a orla skalního a motiv hory Plechý a Rysem ostrovidemCelá série České hory bude mít 9 mincí, což vychází ještě cca na dva roky. Každý motiv je vyražen v nákladu pouze 3000 kusů. A můžete ji samozřejmě kupovat pro sebe nebo jako formu spoření pro děti. Sám v ní vidím i přesah do vzdělání ve financích a o přírodě (hora, zvíře a jeho podpora).