2022-06 zlato začíná být nutnost

Zdravím Vás milí čtenáři

do příjemného léta a těsně před prázdninami. Co chystáte?

My si opět půjčíme GrandCalifornii, tentokrát poprvé ve třech a těšíme se na to… 🙂


OBECNĚ:

Každý současnou situaci prožívá jinak rozumově-emočně. Přiznám se, že téměř nevím, co se píše v novinách, místo toho sleduju lidi, kteří už „mohou“ mluvit upřímně. Občas se mě ptáte, koho vlastně sleduji, abych viděl „big picture“ (velký obraz) a nepodléhal emocím ani na jednu stranu. Protože o to v MiFiNo jde… zůstat co nejdéle rozumovým investorem.

Sleduji například tyto lidi: Ray Dalio, Jim Rickards, Dominik Stroukal, Kicom. Všechny na Twitteru + některé i jinde.

Na čem se vzácně shodují? Na nutnosti vlastnit fyzické zlato… tedy pár aktuálních důvodů zmíním hned níže.


ZLATO, STŘÍBRO:

Oblasti financí se věnuji 15 let a posledních 10 let se soustředím na investice, více do hloubky momentálně zlatu stříbru. Proč?

  • Vždy si za něj člověk něco koupí = funguje jako peníze v libovolně dlouhém čase. V dobách, kdy se začíná mluvit o měnové reformě (přechod na euro nebo jinou digitální měnu), je to sakra důvod mít alespoň uchovatele hodnoty.
  •  Má rádo nejistotu na trzích – viz minulé MiFiNo a v těch dobách slouží jako výnosná investice.
  • Je anonymní – jedno z posledních typů majetku, na které neexistuje veřejný rejstřík. Až politici začnou hledat nové zdroje příjmu, protože to při našem zadlužení prostě musí (ať slibují cokoliv opačného), půjdou „po všem“, na co uvidí.
  • Velké investiční i centrální banky jej kupují – proč? Vědí méně nebo více než já nebo Vy? … Dokonce se zvětšil objem požadovaného fyzického dodání zlata od 2020 asi 5x. Teď se mi nepodařilo graf najít, ale napíšete-li si o něj osobně, vynasnažím se víc.

  • Je nevyrobitelné, neboli neinflační. Neboli dohání množství natištěných peněz – schválně koukněte na vzdělávací díl ze seriálu Skrytá tajemství peněz: Proč je $5000 nízká cena za zlatohttps://youtu.be/HHmKwbGnH9Y

KRYPTOMĚNY:

Pokud jste krátkodobě spekulovali na zisk, asi pláčete… pokud v Bitcoin věříte, radujete se a přikupujete jako já 🙂

S podtstatou měny se totiž vůbec nic nestalo, BTC stále funguje dál a stále podle stejných pravidel. Pokud hledáte nejnižší cenu, je dost klidně možné, že BTC si dojde pro minima až k hranici cca $12.000, kde je silný support podle technické analýzy, a to by se velkým hráčům líbilo – „sežrali by malé rybky“ (běžné investory).

Pokud jsem na začátku zmínil, že sleduju nějakého „Kicoma“, je to nejslavnější český YouTuber o Bitcoinu a vysílá zábavnou i vzdělávací formou: ZDE jeho kanál.


BONUS, LIFE-HACK:

Někteří víte, že podporuju bosou chůzi, resp. co nejtenší podrážku a kdysi jsem tu propagoval Skinners (ponožkoboty). Mám je rád stále, do přírody a k vodě, na dovolenou do moře jsou výborné, ale pro chůzi po městě jsou prostě „tvrdé“ a navíc se nedají nosit k business oblečení.

Tedy jsem dal na reference několika přátel a pořídil po několika měsících vyzpovídávání Leguano botky. Zatím testováno k saku, ve vedru, v lehkém dešti, na asfaltu, v lese, se zátěží a na kole. Proto „zatím“ shrnuji takto: lehké, lehce pružné, velmi prodyšné (po celodenním chození se mi pořádně nespotila noha, což ve Skinners téměř hned). Největší nadšení prožívám, když je sundám a necítím rozdíl. Neboli netrpěla noha a cítila se stejně, jako naboso 🙂


SHRNUTÍ:

  • Buďme rozumoví investoři
  • Zlato za $5000 ?
  • Bitcoin hledá dno
  • Leguano bosobotky

 

Akce je základní klíč k jakémukoliv úspěchu. Pablo Picasso
Do dalších MiFiNo (archiv zde) či společného potkání mějte dobré dny a něco pro to dělejte.