2022-04 proč „zlato miluje inflaci“

Zdravím Vás milí čtenáři do zmrzlého jara.

Nemám žádný objektivní důvod, proč píšu až po dvou měsících… ale rozhodl jsem se napsat o tom, jak být v této době před inflací soukromě ochráněn a proč právě zlato tuhle funkci splňuje nejlépe.


OBECNĚ:

Co se nyní děje, není pro historie-znalé překvapením. Je to prostě součást většího cyklu a dle některých odborníků na „superdlouhé cykly“ to vypadá, že se sbíhají v náš „neprospěch“ i cykly delší stovek let. Jako úvod k takovému studiu nabízím 30 minutový díl ze série Skrytá tajemství pěněz https://www.youtube.com/watch?v=tdJm30995RQ.

(obr. ze zmíněného seriálu, souběh cyklů a super-cyklů)

Píši to proto, že mě samotného takové souvislosti uklidňují a nutí mě soustředit se ještě více na to, co mohu osobně ovlivnit. Největší strach, my lidé, totiž máme z neznámého. A lépe budu připraven, když alespoň přibližně vím na co.


ZLATO, STŘÍBRO:

Jakou v tom zlato hraje roli Vás nepřekvapí. Občas tomu zkráceně říkám „zlato miluje krize„. Psychologicky to dává smysl, historie to jen potvrzuje. Lidé, kteří se v dobách nejistoty bojí o svůj majetek (ti, kteří majetek nemají se o něj přirozeně nemusí bát), hledají „útočiště“ a jakoby z podvědomí vytahují znalost našich předků, že zlato jako peníze vždy fungovalo! Takže zlato samotné nikoliv, ale lidé a jejich poptávka, v dobách nejistot, zvyšují cenu zlata.

Často se mě ptáte „a není už zlato moc drahé, má to ještě smysl?„…

  • stručně: Není pozdě, má to smysl.

Proč? Protože zlato miluje krize a pokud věříte, že jsme teprve na jejím začátku, spíš než na jejím konci, bude zlato růst a tak nás chránit před inflací. Fundamentálně a technicky na to existuje mnoho grafů: poměr zlata/akcií, výnosnost akcií skrz poměry PE a DY, komoditní cyklus SP500, historicky nejdelší obodobí blahobytu, vztah záporných úrokových sazeb k cenám zlata a další.

Vlastně lze říct, že naše úspory uschované do zlata, brzdí celkovou inflaci. Inflace totiž nabírá na síle díky množství vytištěných peněz X (krát) rychlostí jejich obíháním, neboli rychlostí našeho utrácení. Nebudeme-li tolik utrácet a naopak tytéž peníze schovávat do zlata, nebude inflace tak vysoká.


KRYPTOMĚNY:

Kdo jste pozorně sledovali dění kolem Rusko-Ukrajina, mohli jste si všimnout, že Ukrajina požádala o pomoc i prostřednictvím Bitcoinu a Etherea. Víc dle mého netřeba dodávat…

Nákupy zlata stříbra platiny a bitcoinu lze provádět se mnou, i formou spoření od 500 Kč měsíčně. A v obou případech můžete naspořené dostat fyzicky do vlastních rukou.

PS: když mi to připomenete a pokud Vás to zajímá, připravil bych na příště porovnání, k čemu je/není zlato a BTC – chcete?


BONUS, LIFE-HACK:

Kdo mě znáte déle osobně, víte, že nejsem příznivec delšího vaření a jídla mnou připravená, jsou spíše „efektivní“ 😀 Ale, po letech poslouchání velmi pozitivních recenzí na ThermoMix od mých přátel, jsme ho pořídili taky. Mně začalo bavit vaření i na více hodin. A efektivní to je, byť v jiném významu, protože se u toho můžeme pohodlně starat o prcka. Kdo to neznáte, tak jen pár bodů, co to umí:

  • Naučí Vás zkoušet nová jídla „bez strachu“, protože obsahuje tisíce receptů a jsou u nich recenze.
  • Bez Vaší přítomnosti bude potřebná jídla míchat klidně hodiny, nemusíte se bát připálení.
  • Zatím jsme vyzkoušeli desítky receptů a všechny byly kvalitní.
  • U jídel vidíte obsah živin a kalorií, takže i podle toho můžete plánovat.
  • Sice je to „jeden hrnec“, ale umí využívat vygenerované teplo a páru do 3 úrovní, takže zabírá významně méně místa. (vařili jsme na ploše běžného hrnce brambory, losos a omáčku k tomu)

Z mého pohledu, je ThermoMix nejvýnosnější investice do vaření! Rád spojím s obchodníkem, budete-li chtít.


SHRNUTÍ:

  • Jsme součástí supercyklů.
  • Zlato inflaci a krize miluje.
  • Spořte alespoň minimum do Bitcoinu – se mnou.
  • ThermoMix jako investice do vaření.

 

Johann Wolfgang Von Goethe: Vědět nestačí, musíme umět naše vědění použít. Přát si nestačí. Musíme konat.
Do dalších MiFiNo (archiv zde) či společného potkání mějte dobré dny a něco pro to dělejte.

 

 

 

 


BONUS PRO INVESTICE – CHTIVÉ 🙂

Mohli jste si všimnout, že stříbrné mince od Britské mincovny ze série Queen’s Beasts měly velký úspěch (do teď mají výnos mezi 25-50 %) a že série už skončila. Proto mincovna přichází s novou sérií, která hned u první mince vypadá opět nadějně.

  • Opět méně obvyklá velikost 2 Oz mince.
  • Opět nádherné královské motivy.
  • Celkem jich bude 9, každý rok vyjdou 2.
  • Cena v přepočtu za unci opět dobrá.

Můžete tedy objednávat ZDE: