2020-04: Krize začala

Přeji dobré dny…

 

i proto, že to přání nabírá na hloubce a důležitosti. V Americe je aktuálně více nezaměstnaných (přes 20 miliónů), než bylo při Velké hospodářské krizi (15mio). Přes 100 zemí požádalo MMF (Mezinárodní měnový fond) o podporu… Ropa se na 1 den dostala do záporných čísel = někdo byl ochotný zaplatit, když si od něj někdo vezme fyzický barel ropy. Selským rozumem čistý nesmysl, ale doba přidává na divokosti, tak i nemyslitelné se stává reálným.
To vše se děje po 10ti letech růstu, kdy jsme se tvářili „v pohodě“ a měli jsme vytvářet rezervy na horší časy. Vyčítat si je to pozdě, je potřeba se připravit s tím, co máme teď: omezit náklady, rezervy majetku přesunout do něčeho, co špatné časy přežije.

(1) OBECNĚ:

Při každé krizi psychika člověka prochází zhruba 6ti stavy – viz obrázek dole. Stejně tak by se vyjádřil mistr Yoda ze StarWars:Nejdřív svůj strach pojmenovat musíš, než ho zapudit můžeš.“ Celá myšlenka je jednoduchá: čím dříve přijmeme, že se příští roky budeme nacházet v těžším období, tím lépe a dříve se podle toho začneme chovat. Tím nemyslím, chovat se vystrašeně, ale naopak se chovat „sebe-vědomě pokorně“.

Nastavte si pracovně-rodinně-čas.pro.sebe režim, který bude mít šanci fungovat dlouhodobě. Je fajn se učit novým dovednostem. Pro spoustu z nich najdete inspiraci v knihách od nakladatelství MELVIL. Vyjednal jsem slevu 30 % při použití slevového kódu „specialista“. Můžete používat „neomezeně“, na webu melvil.cz, platí do konce května).

Je fajn umět dovednosti, které jsou společnosti prospěšné a může po nich být zájem i v těžších časech. A určitě nás příští roky a měsíce donutí vytvořit si více soběstačný model fungování rodiny doma. Můžeme si o tom popovídat osobně.


(2) ZLATO a STŘÍBRO:

Ne, nejsou ještě drahé a vyplatí se nakupovat ještě za 2násobek ceny oproti dnešku (neboli 100% zhodnocení). Samotná Bank of America vydala prohlášení, že očekává cenu zlata na $3000 (dnes cca $1750) za 18 měsíců. V korunách je to i 100.000 Kč za unci zlata, která ještě „nedávno“ stála pod 30.000 Kč. Není podstatné, jak moc přesně konečná cena bude a za jak dlouho. Podstatné je, že údaj potvrzuje dříve zmiňované poměrové ukazatele, například Dow/gold ratio, inflační cenu (díky tištění peněz) a další.

Plus, chcete-li znát další detaily, co se děje a proč, nejen s drahými kovy, zapněte si odběr kanálu YouTube GoldenGate.

Pokud byste se chtěli o tomto drahém kovu dozvědět, proč „byl vybrán i vědeckou obcí“ jako unikátní, nebo trochu z jeho historie, koukněte na pořad na Prima Zoom: Zlato-dějiny jedné posedlosti. Jsou to 2 díly a prý se líbí celým rodinám, tak můžete s dětmi 🙂


(3) KRYPTOMĚNY a jiné investice:

Zde zůstává zpráva stejná, držím se stále stejné strategie: levně nakupuji a čekám na 5-10ti násobné zhodnocení. Při tom v nich mám pouze majetek, o který jsem schopen přijít. Víc netřeba aktuálně psát, protože příští měsíce a roky ukáží, jakou roli plní v krizových obdobích – jestli pouze spekulativní investici nebo jsou schopny fungovat i jako opravdové peníze.

Co znamená pojem „opravdové peníze“, se můžete dozvědět v 1. díle seriálu Skrytá tajemství peněz (kdyby odkaz nefungoval, napište).

 


(4) BONUS = LIFE-HACK:

Většina z nás „byla přesunuta“ domů, odkud se snažíme pracovat efektivněji a trávíme více práce na telefonu. Mně by upadla ruka, kdybych ho měl držet v ruce, takže už cca před rokem jsem si pořídil bluetooth sluchátka (Jabra Elite 25e), která jako „náhrdelník“ visí na krku většinu času. Nezatěžují a když potřebuji hovor zvednout, stačí sluchátka s magnetem pouze rozpojit a strčit do uší. Můžu s nimi poslouchat hudbu, jsou i sporotovní a zároveň celkem nenápadná. Na 1 nabití, mi při cca 20 telefonátech denně, vydrží zhruba týden. A když mi někdo volá, vibrují, takže „nepřeslechnu“ telefon.


SHRNUTÍ:

  1. V krizi už jsme, jen se projevuje postupně.
  2. Zlato (i stříbro) je stále levné a je vhodné ho nakupovat.
  3. 30% sleva u Melvil.cz do konce května.
  4. Bluetooth sluchátka jako náhrdelník.
Horatius: Překážky v nás probouzejí vlohy, které by v nás za příznivých okolností zůstaly dřímat.

 

Do dalších MiFiNo (archiv najdete zde) či společného potkání mějte dobré dny.

 

PS: stále je funkční odkaz na přednášku Cykly bohatství.