2020-10: Druhá vlna…

Dobré dny přeji,

 

ať to spočívá v čemkoli. Vláda nám utahuje opasky, omezuje některé samozřejmosti, na které jsme byli zvyklí a pokládali jsme je za součást základních práv. Vláda by určitě měla vládnout s čistšími úmysly. Zároveň my bychom od ní neměli očekávat řešení všech problémů. Odevzdáváme tak svoji odpovědnost „za štěstí“ a ona může posilovat zbytečnou garnituru, kterou pak platíme svými daněmi. Takže menší odpovědnost = vyšší naše daně… kolik chceme platit?

(1) OBECNĚ:

Každá investice má svůj čas, kdy funguje lépe a kdy hůře. To se týká podílových fondů, stavebních i různých druhů penzijních spoření, drahých kovů, nemovitostí, akcií i dluhopisů. A pokud nevíme, kdy je která doba pro co vhodná, měli bychom to nastudovat nebo je nevyužívat. Opakovaně z mých MiFiNo tušíte, v jaké době jsme teď a do jaké pokračujeme… (archiv najdete zde).

Již před několika lety jsme totiž vstoupili do doby, kdy se prostě drtivé většině známých typů investic a spoření dařit nemůže – nemyslím na vždy, pouze dočasně (několik let). Je to způsobené tištěním peněz v kombinaci s rostoucím zadlužením – ať je z jakéhokoliv „bohulibého“ důvodu. A když k tomu přidáte neochotu vlád hospodařit bez schodku (!), dostáváte hospodáře, který si desítky let jen žije na dluh a každý rok doufá, že mu někdo opět půjčí a opět o něco víc – vytloukání klínu klínem…
Mimochodem, „penzijka“, „stavebka“ i podílové fondy nakupují z velké části státní dluhopisy, i proto, že často MUSÍ. Takže, my si do nich spoříme, abychom nespoléhali na stát, ale zároveň tím podporujeme jeho neřízené zadlužování a tím se vlastně na něj spoléháme, že bude splácet. A z čeho? Není to paradox? (nemusíme být moc kreativní ani mít ekonomickou VŠ, aby nám to došlo)

(2) ZLATO a STŘÍBRO:

Existuje tedy doba, která zlatu nepřeje? Ano, a nejvíce jsou to časy po krizích, když se vrací morálka a důvěra mezi základní hodnoty. Jinak řečeno: zlatu se nedaří, až když je „po válce“, když všechno ostatní (výše zmíněné) začíná růst. Prostě zlato se chová opačně, jako pojistka. Ta taky „vydělá, až když se něco stane“.

Jenže, když se nic nestane, běžná pojistka nic nevydělá. Zlato vám zůstane a udrží hodnotu, i když se nic nestane. Podobné je to se stříbrem, ale na to máte taky mě 🙂

Někteří říkáte, že začnete kupovat, až se začne něco dít a pak, že zareagujete rychle… jak rychle jste reagovali v březnu? Jak rychle jste se dostali k těm penězům, když slévárny byly těsně přes uzavřením? A jak poznáte, že teď se neblíží něco podobného? Jak říká náš analytik: „včas je podstatnější, než za kolik„, viz náš YouTube kanál.


(3) KRYPTOMĚNY a jiné investice:

Viz úvodní odstavec, ale to bych se opakoval. Pokud nevím, kdy se které investici spíš může nebo nemůže dařit, prostě bych do ní neměl jít. Kryptoměny jsou nevyzkoušené, byť čím dál žádanější a chtěnější . Mně osobně vynášejí již zhruba 2 roky a to i v dobách, kdy klesaly nebo byly cenově u dna. Jsem totiž majitelem těžebních zařízení a konkrétní kryptoměny ziskávám jako „dividendu“, cca 1-2 % zisku každý měsíc.

Mimochodem, mnou zkoušené alternativní investice (ano, jednou nebo dvakrát jsem je tu zmínil) se dostávají do průšvihu, takže se opět potvrzuje známé pravidlo, že čím vyšší výnos, tím vyšší riziko, a neměl bych jít do ničeho, čemu nerozumím. Tím se posiluje i mé pravidlo, že nejdřív zkouším nové investice se svými penězi, a až po několika letech dobrého fungování doporučím dál.


(4) BONUS = LIFE-HACK:

Jelikož budou příští měsíce obdobím roušek, rád bych tentokrát tuhle sekci otočil a zeptal se: jakým způsobem se vám nejpohodlněji nosí rouška a jaký typ?
Používám látkovou, co si zavážu nahoře „za hlavou“ a dole za krkem. Ale nosím ji pouze za jedním uchem. Takže fakticky mi ji drží pouze jedno ucho a nos, a díky tomu mi pod ni proudí více vzduchu a méně se mi mlží brýle. Tu si pravidelně vystříkávám koloidním stříbrem, „lektvarem“ Thieves a občas vyperu.
Jaké zkušenosti s jakými rouškami máte vy?


SHRNUTÍ:

  1. Nekupujte dluhopisy v žádné podobě
  2. Včas je podstatnější, než za kolik
  3. Stále neprověřené, byť sexy, kryptoměny
  4. Zkušenosti s rouškami
J .F. Kennedy: Problémy světa nemohou vyřešit skeptikové a cynici, jejichž obzory jsou omezené viditelnou realitou. Potřebujeme muže a ženy, kteří dokážou snít o věcech, které nikdy nebyly.

 

Do dalších MiFiNo (archiv najdete zde) či společného potkání mějte dobré dny a něco pro to dělejte.
PS: stále je funkční odkaz na přednášku Dluhy a zlato.