2021-08 Zlato ne-roste?

Krásný další školní rok přeji…

a vlastně by mě od vás zajímalo, jak jste prožili prázdniny. U mě je náplní volného času první potomek, takže letos po dlouhé době žádná dovolená. Na něm vidím každý den, jak je „být naživu“ opravdu souhra snad nekonečna náhod… ten malý píďa se může vlastně úplně kdykoli z jakékoliv důvodu rozhodnout tu nebýt, a totéž se týká nás všech. Ano, jsem každý ráno vděčnější, že mám další den před sebou… přeji Vám jakkoliv malou vděčnost každý den cítit taky 🙂


OBECNĚ:

Touto optikou je mnohem méně podstatné, že například ČNB nejen otevřeně mluví o blížící se finanční krizi, ale dokonce připravuje opatření pro její příchod! Asi jste zaznamenali, že Česká národní banka získá novou pravomoc vyhlásit u finanční instituce ohrožené případnou krizí tzv. moratorium, tedy na určitou dobu pozastavení plnění jejích závazků. Cílem opatření je zabránit dalšímu zhoršení finanční situace dané firmy.

Zní to sice dobře, že dluhy se nebudou muset platit, jenže každý dluh vzniknul tím, že někdo peníze půjčil… no a ten je tím pádem nedostane. Jenže běžný občan ČR půjčuje peníze bankám (ano, vklady nejsou naše), penzijním fondům, stavebním spořitelnám a taková instituce tedy dočasně „nebude muset plnit své závazky„.

Na rovinu se přiznám, že jsem konkrétní zprávu nečetl, ale využívám důvěryhodný zdroj. Nebylo by to překvapení, protože centrální banky v jiných zemích už to dělají.


ZLATO, STŘÍBRO:

A zlato miluje krize! To už jste ode mne nejspíš slyšeli. Jenže někteří koukáte občas na grafy a říkáte si „OK, je tu krize, ČNB ji vidí, já i moje okolí ji cítí, ale proč tedy zlato neroste, když tyhle situace tak ‚miluje‘?“

Protože jako všechno na světě, i zlato ve svých „reakcích“ má své zpoždění. Chcete-li, cituji část z našeho klientského servisu, pondělních Zpráv z trhů: „Jde o typický projev zlomového období, stejně jako v loňském roce před proražením all time high z roku 2011. Drahé kovy reagují na globální ekonomickou situaci s jistou setrvačností. Tedy nerostou, ani když už se problémy rozeběhly, později však vyráží s nekontrolovatelnou dynamikou. Ukázkou toho je právě například COVID na jaře 2020, hypoteční krize 2008 (zlato začalo růst se zpožděním mnoha měsíců), vleklá inflační krize USA v 70. letech minulého století a další a další.

Graf v jednoduchosti říká, že kdykoliv se poměr drahých kovů ke komoditnímu koši GSCI dotkl úrovně přibližně 1,34 (horní část grafu), následoval růst cen zlata (dolní část grafu).

Takže se zlato i stříbro stále chová čitelně, obvykle, běžně a stále „miluje krize“. O současném poklesu v trendu jsem psal i v minulých MiFiNo, viz http://michalnedbal.cz/mifino/2021-04-vice-strucne/.


KRYPTOMĚNY:

Možná by vás zajímalo, že na doporučení přátel, u kterých jsem těžil Ethereum, jsem stroje odprodal. Zisk ze strojů je 0 %, neboli prodal jsem za stejnou cenu, za jakou jsem nakoupil. Ještě jinak: za 3 roky používání těch grafických karet, přestože rozhodně ztratily opotřebením (významně víc, než kdyby byly jen součástí běžného PC), jsem dostal stejnou cenu nazpět. Z vytěženého Etherea mám zisk 160 % oproti počáteční investici. Sečteno, nazpět jsem dostal 260 % vložených peněz, takže to pokládám za celkem bezpečný a zároveň slušný výnos.

Doporučení odprodat bylo kvůli očekávání propadu kryptoměn (jako cca každé 3 roky) + výrobci grafických karet ohlásili navýšení výroby, tedy zvýšení nabídky na trhu, tedy očekávané snížení ceny bazarových kusů. Zároveň jsem část zisků v Ethereu „zamknul“ do bitcoinu a pokud k propadu dojde, investuji peníze utržené z odprodeje těžebných strojů. Můžeme uzavírat sázky, na jakou cenu klesne BTC v příštích 12 měsících 🙂

Dál tedy momentálně jen pravidelně přikupuji, mám denní trvalý příkaz kvůli průměrování ceny, do našeho Bitcoinového spořicího účtu.

Lepší graf jsem nenašel, ale tento zhruba odpovídá cyklicky se opakujícím vlnám bublin nahoře a výprodejům dole.

 


BONUS, LIFE-HACK:

S malým dítětem je potřeba často v noci něco provést, nejčastěji nakojit. A opravdu nechcete pokaždé rozsvěcet klasické světlo, protože si tím ještě víc rozhodíte svůj spánkový režim; složka modrého a zeleného světla u klasických žárovek a obzvlášť diod. Hodí se mít světlo jen s červenou složkou, takže po dočtení knížky Proč spíme (odkaz), jsem z AliExpressu za pár $ pořídil barevné LED pásky, které jsem nastavil na téměř červené světlo (co nejblíže barvě ohně) a vždy se setměním je rozsvicím na chodbě a v obýváku. To je typ světla, při kterém se dá spát i fungovat v noci. V ložnici používáme solnou lampu, která má také blízko ke složení světla jako oheň (na ten jsme v noci tisíce let zvyklí).

Pásek jsem kupoval tento, lze ovládat ovladačem i aplikací v mobilu přes Bluetooth a drží v pohodě přilepený i na bílé zdi s omítkou: https://www.aliexpress.com/item/1005001732241962.html?spm=a2g0o.new_account_index.


SHRNUTÍ:

  • ČNB se připravuje na krizi, my bychom měli také
  • zlato miluje krize, byť často s lehkým zpožděním
  • cena bitcoinu je cca ve 3letých vlnách
  • barevný LED pásek na noční spaní

 

Voltaire: Práce bývá často matkou radosti.

 

Do dalších MiFiNo (archiv najdete zde) či společného potkání mějte dobré dny a něco pro to dělejte.