2022-01 Méně je více

Zdravím Vás, milí čtenáři,

a přiznám se, že tentokrát se mi téma vymýšlelo poněkud hůře. Mám pocit, že to opravdu podstatné bylo v minulosti řečeno několikrát. Tak mě napadlo ty informace spíše sjednotit a naopak ukázat jakousi minimalistickou verzi toho nejdůležitějšího.


OBECNĚ:

Všechny známé ekonomiky jsou závislé na dluzích a ještě k tomu na velmi nízkých úrokových sazbách. Léta se vlády pokoušely vyvolat o něco vyšší inflaci a když je „konečně“ tu, je větší, než by si přály a začínají se jí bát. Inflace se totiž efektivně dá brzdit pomocí zvyšování úrokových sazeb, jenže ony je defacto nemohou zvednout, protože by „pohřbily“ všechny dlužníky. A největší dlužníci jsou samotné státy, takže by začaly bankrotovat.

Kdo chcete rozumět víc souvislostem mezi inflací, zlatem a úrokovými sazbami, nabízím zdarma do 26. 1. aktuální přednáškuhttps://www.youtube.com/watch?v=SpcxgNS26Xw (zhlédlo ji od 19. 1. přes 2500 lidí a máme na ni velmi dobré ohlasy).


ZLATO, STŘÍBRO:

… nám v minulém roce koupily čas, protože klesaly na úrovně roku 2020. Nicméně i tak, od roku 2000 průměrně rostou o 9 %. A z pozorování snad všech známých druhů investic je vidět, že se obvykle vyvíjejí exponenciálně = neboli „dlouho dlouho nic a pak raketa„. Problém je, že když zrovna žijeme v tom „dlouho nic“ a máme v tom zainvestováno, můžeme být nervózní, že „to nefunguje“. A to dělo poslední rok na obou kovech a kdo jste s námi déle, mezi lety 2013 až cca 2019 se taky nedělo nic. Proto se snažím s každým z vás, mých klientů, probírat, za jakým účelem spoříte nebo investujete, tedy na jak dlouhý časový horizont koukáme.

Viz výše zmíněná přednáška (ZDE), ať j nemusím parafrázovat. Mimochodem, je v ní doporučena velmi dobrá literatura, kde najdete mnoho kvalitních grafů od světových odborníků.


KRYPTOMĚNY:

Obecně jsou při svém chování rychlejší, než cokoli doposud známého. Takže sice jsme taky v období „nic se neděje“, ale u Bitcoinu to znamená pár měsíců, nikoliv let :-). A pokud by vás napadla otázka, zda v blízkých měsících půjde BTC dolů nebo nahoru, tak nakupte za polovinu uvažovaných peněz nyní a druhou polovinu promněňte, až se prokáže trend. V průměru budete mít dobrou cenu tak jako tak a nemusíte se bát koupit „draho“. Ano, přijdete o možnou „nejnižší cenu“, ale to už je spekulace a v tom se mi těžko usíná…

Zní to jako otřepaná fráze, ale průměrování ceny a čekání je opravdu to nejlepší, co pro bezpečné (finančně a psychologicky) investování můžete dělat. Ano, znamená to, že musíte mít napsané na papíře, kdy začnete buď víc dokupovat, nebo přestanete nebo začnete odprodávat.

PS: obrázek je velmi zjednodušený, ale v principu snad jasný.


BONUS, LIFE-HACK:

Říkám si, když shrnutí, tak shrnutí i zde. Posílám tedy připomenutí s konkrétními odkazy na bonusy, které už proběhly:

Úspory na plynu a elektřině, Vertikální myš, čištění mikrovlnky, Pocket pro zaměření pozornosti, trezory 24safe, čtenářský deník Booxy, skinners ponožky, Revolut karta, analýza podílových fondů, Google pay, domácí pekárna, bluetooth sluchátka, Zlepšeme Česko, „švýcarák“ v kartě, Feedly pro udržení pozornosti, práce z domova, jak uložit jakékoliv video, bezpapírová kancelář, Proč spíme, zakryté zásuvky 230 V, nejjednodušší BTC peněženka, noční LED pásky, nejmocnější powerbanka, všemocný Perlan,

Když na souhrn koukám zpětně, 90 % z toho stále používám a stále nadšeně – normálně mi to udělalo radost 🙂


SHRNUTÍ:

  • koukněte na přednášku
  • zlato průměrně 9 % ročně
  • pro BTC je bezpečné průměrování ceny
  • souhrn vychytávek

 

Wayne Dyer: Změňte způsob, jakým se díváte na věci, a věci, na které se díváte, se změní.
Do dalších MiFiNo (archiv zde) či společného potkání mějte dobré dny a něco pro to dělejte.

 

 

 

 


BONUS PRO INVESTICE – CHTIVÉ 🙂

Pragmaticky. Chcete nakupovat stříbro, ale kilovky jsou pro vás například:

  • těžko skladovatelné
  • hůře dělitelné
  • déle trvá než na ně člověk našetří?

A chcete zároveň podobný poměr Kč/g ? Zkuste 10 Oz slitky ZDE.